Läckra bakverk under 30 år

Wienerbröden har i viss mån ersatts av nyttigare mackor. Annars är det mesta sig likt till stamgästernas och övriga besökares stora glädje.
I augusti firar Konditori Flanaden 30 år.

Philip Holgersson är bagare i tredje generationen. Sedan ett år tillbaka driver han Konditori Flanaden som firar 30 år i augusti. Konditoriet startades av pappa Torbjörn som fortfarande. jobbar som bagare. Både recept och utrustning har varit med sedan farfar Olles tid.

Philip Holgersson lägger sista handen vid den smarriga marängbakelsen som har tagits fram för att fira Konditori Flanadens 30-årsjubileum.
Förutom att han är ägare till konditoriet sedan ett och ett halvt år tillbaka är han dessutom bagare i tredje generationen. Ett arv som förpliktigar.
– Under hela min uppväxt fick jag höra att jag skulle bli bagare när jag blev stor. I flera år stretade jag emot och sysslade med en massa andra saker. Men för tio år sedan bestämde jag mig till slut för att gå i pappa och farfars fotspår, berättar han.
Ett beslut som inte minst gläder pappa Torbjörn Holgersson. Han tog över yrkesrollen efter sin pappa Olle som bland annat drev anrika Norrstrands Konditori.
– Jag började jobba hos pappa på Norrstrands när jag var 25 år. I samband med att den tidigare restaurangen Glada Hatten gick i konkurs bestämde jag mig för att starta eget. Läget på Flanaden var för bra för att inte chansa på att öppna ett konditori. I augusti är det 30 år sedan och vi är fortfarande i full gång, säger Torbjörn som numera ”bara” är anställd bagare med huvudsakligt ansvar för brödsortimentet.
Under årens lopp har Konditori Flanaden byggt upp en trogen kundkrets. Flanadengänget, med de allra flitigaste stamgästerna som träffas dagligen över en kopp kaffe, är numera nästintill ett begrepp.
– Det är ett härligt sällskap där det både tillkommit och fallit ifrån medlemmar under de här 30 åren. Det kan vara ganska livliga diskussioner när aktuella händelser avhandlas, konstaterar Torbjörn leende.
I stort sett allt bröd och alla bakverk som serveras i konditoriet framställs enligt konstens alla regler i det tillhörande bageriet. Philip betonar att pappa har de flesta recepten i huvudet och att han själv har gått den långa vägen och lärt sig genom att titta på och göra likadant.
– Många av våra storsäljare av både bröd och bakverk har varit med under lång tid. Som exempelvis mazariner och prinsessbakelser. Våra smörgåstårtor är också väldigt populära och omtyckta.
– Samtidigt uppdateras sortimentet kontinuerligt. Surdegsbröd och moussetårtor samt milkshake och kaffe i olika former hör till de nyheter som efterfrågas mycket idag, förklarar Philip och Torbjörn tillägger att kunderna dessutom har blivit betydligt nyttigare idag än för 20 år sedan.
– Då kunde vi sälja 10-12 plåtar wienerbröd på en lördag förmiddag. Idag är det mer mackor som efterfrågas av våra fikagäster, säger han.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Konditori Flanadens Jubileumsbakelse
Saftig sockerkaksbotten med ett lager frasig maräng som sedan toppas med fluffig grädde och färsk frukt.
– Vi har haft den här bakelsen i sortimentet till och från under årens lopp. Den har varit efterfrågad av många så därför bestämde vi att göra en uppdaterad variant som jubileumsbakelse för att fira att Konditori Flanaden fyller 30 år, säger Philip Holgersson.