Färgdoktorn fixar fasaden

Han har botemedel för de flesta åkommor. Låt Harald Svenssons Måleriaffärs egen färgdoktor undersöka fasaden och göra en ordentlig diagnos innan det är dags för sommarens stora husmålningsprojekt.

Ett hembesök av färgdoktorn från Harald Svenssons Måleriaffär sparar både tid, jobb och pengar. Lasse Göransson är utbildad färgexpert och undersöker fasaden enligt en beprövad analysmetod för att garantera att ommålningen utförs på rätt sätt och med rätt produkter.

– För att få ett bra slutresultat är det viktigt att göra rätt från början. Vid ett hembesök undersöker jag bland annat fasadens skick, vilken typ av färg huset har målats med tidigare och ger råd och tips inför ommålningen. Om kunden sedan väljer att köpa fasadfärg från Harald Svenssons är besöket kostnadsfritt, förklarar han.

Färgdoktorn är redo för vårens utryckningar. Så fort dygnstemperaturen är över fem grader är det hög tid att ta tag i ommålningsprojektet. Många väljer dock att vänta betydligt längre.
– Ur kvalitetssynpunkt är det bättre börja tidigt på året då luftfuktigheten ännu inte är så hög. Dessutom ska man akta sig för att måla i direkt solsken och när det är för varmt. Då torkar färgen för snabbt och får inte vidhäftning i underlaget, säger Lasse Göransson. Han framhåller också vikten av att rengöra fasaden ordentligt med avsedd målartvätt för att ta död på alger och sporer som ofta växer och frodas på husets norrsida. Likaså att använda rätt verktyg och penslar när det är dags för målning.
– Halva jobbet är gjort om man använder rätt verktyg. Med en kvalitetspensel med tät borst kommer man dubbla längden på ett penseldrag tack vare att den håller kvar färgen längre.

Som utbildad färgexpert undersöker Lasse Göransson från Harald Svenssons Måleriaffär fasaden enligt en beprövad analysmetod för att
garantera att ommålningen utförs på rätt sätt
och med rätt produkter.

Att använda rätt färg med utgångspunkt från vad fasaden är målad med tidigare, och inte minst en färg av hög kvalitet, är A och O för slutresultatet.
– 99 procent av fasadfärgerna vi säljer i dag är vattenbaserade och går att måla över tidigare oljefärger. Dock inte tvärtom. Dagens vattenbaserade färger är dessutom väldigt bra med upp till 16 års färgbeständighet och dessutom ofta självrengörande med hjälp av regnvattnet. Harald Svenssons Måleriaffär kan även bistå med tips och goda råd till de som går i ommålningstankar men ännu inte bestämt vilken kulör fasaden ska få.
– Vitt, grått och olika varma kulörer är de populäraste husfärgerna. De som är osäkra på vilken kulör som passar bäst till just deras hus kan ta hjälp av vår färgsättningsexpert Linda Sjöberg framhåller Lasse Göransson.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

10 steg till ett fint nymålat hus

1. Planera
Som med allt annat, krävs det planering för att lyckas. Ska du måla själv eller ta hjälp av fackfolk? Tänk även igenom vad som finns omkring huset som exempelvis staket och förråd och om även dessa behöver målas om.

2. Färgsätt
Det är alltid lättare att välja en färg som du har sett uppmålad på ett hus än att välja efter ett litet färgprov. Titta dig därför omkring och inspireras. Tänk också på att färgen du väljer ska fungera både i sommarsol och vintermörker.

3. Välj färgtyp
Kontakta färgdoktorn om du är osäker på vilken färgtyp som passar just ditt hus. Han hjälper dig att hitta det bästa alternativet.

4. Använd rätt verktyg
Med rätt penslar och övriga verktyg, en bra stege och sköna kläder blir jobbet både roligare, enklare och går betydligt snabbare. Ibland kan det även vara nödvändigt att hyra en ställning eller skylift.

5. Kolla underlaget
Du kanske måste laga, eller rent av byta ut, vissa brädor innan du börjar måla. Lös puts kanske ska skrapas bort. Kolla även upp hängrännor, stuprör och taket, så att allt på huset är okej.

6. Gör ett bra underarbete
Det här är det absolut största jobbet. Börja med att skrapa bort all lös färg. Omålat trä som ger ifrån sig fibrer ska borstas med en stålborste. Sedan är det dags att tvätta fasaden med målartvätt, nedifrån och upp.

7. Välj rätt pensel
Se till att använda penslar av hög kvalitet, det underlättar arbetet oerhört. Välj en pensel med stor och lång borst för just den typ av färg du ska måla med, eftersom den suger åt sig mer färg och även stryker ut den bättre.

8. Välj rätt dag att måla
Det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Under 5°C är inte bra målningstemperatur. Om solen skiner för mycket, torkar träet för snabbt och det kan bildas blåsor i färgen. Färgens skyddande egenskaper blir också sämre.

9. Måla
Själva målningen beror på vilken typ av fasad du har: trä, puts, betong, tegel? Den rekommenderade ordningen att måla är följande: vindskivor, fasaden, fönster, dörrar och andra detaljer, grunden.

10. Njut av att slippa måla på flera år
Har du gjort jobbet ordentligt, kommer du inte att behöva måla igen på länge. Sköt om fasaden genom att tvätta den då och då.