Filmkrönika

Film är bäst på bio! Den totala filmupplevelsen! Ja, det finns många glada utrop och superlativer när det gäller film på bio. Men är biograferna till för alla? Som film och musikälskare så är den stora skräcken att förlora syn och hörsel. Skulle väl inte vara så kul att bli av med en hand heller då jag fortfarande idogt övar på att bli en hyfsad gitarrist. Men just syn och hörsel är jag väldigt rädd om. Därför så blir jag lite extra glad och extra stolt att vi på Sagabiografen kan erbjuda en filmupplevelse även till de som inte ser så bra eller hör så bra. Hörselslinga som i dag är vanligt i de flesta offentliga lokaler där ljud ska levereras har vi självklart. Det har funnits i alla våra tre salonger ända sedan ombyggnaden.

Nu finns också det nya konceptet Tillgänglig Bio, en innovation som ökar tillgängligheten till film dramatiskt genom syntolkning och uppläst text. Ett par lurar i öronen och en app i din smarta telefon eller i din surfplatta så är det klappat och klart.

Tekniken bakom Tillgänglig Bio har tagits fram särskilt för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, däribland synnedsättning och kognitiva svårigheter. Resultatet beräknas vara till nytta för drygt en miljon svenskar, som nu kan ta del av film på ett sätt som tidigare varit få förunnat.

Vi på Sagabiografen kommer så smått att börja följa den här utvecklingen och lägga till symbolerna för syntolkning och uppläst text i våra tablåer. Det är inte alla filmer som är tillgängliga i detta projekt, men det blir fler och fler och vi ska göra vårt bästa för att upplysa er om när vi visar Tillgänglig Bio. I övrigt så kan vi väl gemensamt glädjas åt att den plötsliga snöstormen i början på månaden är ett minne blott. Nu stundar varmare och ljusare tider och det finns en hel del kul att se fram emot. Hoppas vi ses på Saga snart igen!

Kommande filmer i urval:
Rocketman – filmen om Elton John: 29
maj X-men: Dark Phoenix: 5 juni
Husdjurens hemliga liv 2: 7 juni
Annabelle comes home: 28 juni
Yesterday: 28 juni

Text Jonas Frykman