Uppskattade sötsaker i småländsk miljö

Rekordet är 500 besökare – under en enda dag. Det internationella kafferepet i Ishult har blivit en stor hemvändardag.
– Vi har som tradition att skänka en del av inkomsterna till lokal välgörenhet, berättar eldsjälarna Ingrid Thornberg och Eva Tingström.

Söndagen den 28 juli klockan 13-15 välkomnas allmänheten till Ishult för att prova ett 20-tal kakor från olika länder och de traditionella svenska sju sorters kakor.
– Ta med barnen och en filt att sitta på. Det är väldigt mysigt i sitta här och njuta i den småländska miljön, säger Ingrid Thornberg.
För tio kronor kaffekoppen och fem kronor kakan, är det många som hittar hit varje år. Det brukar komma runt 400 personer. På tioårsjubileet för
två år sedan kom rekordmånga 500 personer.
– Det har eskalerat lite de senaste åren, säger Ingrid Thornberg med ett skratt.
– Vi är 12-15 stycken som bakar. Nu för tiden är det personer som hör av sig till oss och undrar om de får vara med och baka. Jätteroligt med sammanhållning! Eftersom det alltid är sista söndagen i juli har det blivit något av en hemvändarhelg för personer med koppling till Ishult och Kristdala.
Förutom alla olika sorters kakor från hela världen säljs det även lotter den 28 juli. Tanken är att en del av inkomsterna från dagen ska skänkas till välgörenhet. Pengarna från förra årets kafferep gick till den lokala majblommeföreningen för kommunens utsatta barn samt till att renovera skorstenen på det lokala tingshuset.
Det internationella kafferepet är vid Fridhems skol- och lantbruksmuseer, som självklart är öppna denna dag. Evenemanget startades på initiativ av bland annat Eva Tingström som bott granne med skolfastigheten sedan 1958.
Hon berättar att hennes man Torgil Tingström var den sista läraren som jobbade på Fridhems skola. En skola som var aktiv mellan åren 1874 och 2003. Bilden på Torgil hänger, tillsammans med bilder på övriga lärare, inne på skolmuseet.
– Kom hit och upplev atmosfären från förr. Jag visar gärna museet andra dagar, bara man ringer innan, säger Eva Tingström som nu är imponerande 91 år gammal.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA KAFFEREP
Ordet kafferep myntades i slutet av 1700-talet, då kvinnor inte fick dricka kaffe på offentliga kaffehus. Istället anordnades träffar hemma hos någon. Dessa återkommande kaffesammankomster fyllde tidigt en viktig social funktion. För många var det det enda sammanhang där de hade möjlighet att träffa andra kvinnor för att umgås och utbyta erfarenheter. Från början var det främst överklassdamer som deltog i kafferepen, men det blev sedan vanligt i alla samhällsklasser i slutet av 1800-talet. Mycket på grund av järnspisen som underlättade bakandet och den inhemska odlingen av sockerbetor som sänkte priset på socker. Minst sju sorters kakor var idealet och godsakerna skulle sköljas ner med både två- och tretår ur kaffekannan.