Tilda inspirerar andra

Oskarshamnaren Tilda Bergkvist är bara 17 år – och har redan släppt sin första EP. Ett minialbum med fem låtar där hon gjort precis allt själv, alltifrån låtskrivande till produktion.

Hur känns det att debutera på EP?
– Både spännande och nervöst. Den släpps digitalt, på alla streamingtjänster. Mina två tidigare singlar har fått bra respons på Spotify, personer från flera olika länder har lyssnat.

Hur skulle du själv beskriva skivan?
– Enligt mig är den väldigt bra. Har inte följt standardreglerna utan gått mer på känsla och gjort allt själv. Skrivit låtarna, sjungit, mixat och mastrat. Allt man hör är jag. Skrivit låtar sen sjuan och insåg till slut att ingen stjärnproducent kommer kontakta mig från ingenstans, utan jag får producera EP:n själv.

Hur lång tid tog det?
– Bara en vecka faktiskt. Jag gjorde den veckan innan jag fyllde 17 – ville kunna säga att jag var 16 när jag gjorde den. Samt bevisa för mig själv att jag kunde.

Vad handlar dina låtar om?
– Texterna är baserade på mitt liv och är väldigt personliga. På sätt och vis hjälper låtskrivandet mig att formulera alla tankar och känslor. Det är både terapeutiskt och kreativt. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra och nå ut till folk på riktigt. Jagar inga topplaceringar i radion utan strävar efter något mer äkta och genuint.

Vad händer framöver?
– Jag skulle vilja skriva några låtar på svenska, hittills har jag bara skrivit på engelska. Men först ska jag faktiskt bege mig till staden Mason i USA i augusti för att bli utbytesstudent och bo hos en amerikansk familj i ett år. Förhoppningsvis kommer jag kunna ta några musikkurser i skolan där och utveckla min engelska ännu mera.

Text & foto: Kristin Wennerström