Erfaren organisatör i musikens tjänst

Hon har gått från en ytterlighet till en annan. Från strikt vinstdrivande festivalarrangemang hos tyska FKP Scorpio till ideell folkbildning inom studieförbundet Sensus musikverksamhet.

– Det är häftiga och lärorika arbeten. Fast på väldigt olika sätt, konstaterar 28-­åriga Linnéa Jonsson som har ett brett och imponerande CV som musikorganisatör.

Med ett stort leende kliver hon upp ur det närmare 25­-gradiga vattnet. Med några dagars semesterledighet i föräldrahemmet i Dragskär och bad som ett av sina största intressen har Linnéa givetvis passat på att ta ett dopp i havet.
– Det är lika skönt som när jag badade i februari även om det är betydligt varmare nu. Man får passa på när tillfälle ges, säger hon glatt.

Koordinator på Sensus
Sedan några år tillbaka är Linnéa anställd som koordinator för musik­verksamheten på Sensus i Stockholm. Hennes geografiska arbetsområde sträcker sig såväl lokalt som nationellt och även internationellt.

– Den stora utmaningen är att skapa förändring, förbättring och få flera att känna sig delaktiga inom musik­branschen. Det är ett viktigt demokrati­- och mångfaldsarbete som bedrivs inom folkbildningen, betonar Linnéa.

Under våren var hon en av de ansvariga från Sensus, till scenen Å Ä Ö… Sounds Swedish på showcasefestivalen The Great Escape i Brighton. Ett flertal artister och band från Kalmar län med­ verkade på scenen, bland annat Elin Namnieks och Mollie Minott.
– Syftet är att ge mindre och lokala artister möjlighet att uppmärksammas av den internationella musik­branschen, förklarar Linnéa.

Hultsfredsfestivalen
Som tidigare anställd hos den tyska festivalarrangören FKP Scorpio var hon, förutom ytterst delaktig i Hults­fredsfestivalen och Bråvallafestivalen samt arbetet med artistrelationer, även projektledare i lanseringen av festiva­len Where ́s the Music? som startade 2015.
– Den arrangerades under fyra år och var också en typ av showcasefestival där närmare 150 artister och band spelade på ett tiotal olika ställen i Norrköping under varje festival, berättar Linnéa och fram­håller tiden på FKP Scorpio som både berikande och intressant.

Hennes intresse för både musik och arrangemang grundlades tidigt. Linnéa var bara några år gammal när hon fick följa med mamma och pappa till Hultsfredsfestivalen. Som 13-­åring började hon att jobba i festival­informationen.
– Sedan jobbade jag varje år ända till festivalen lades ned. Hultsfred var speciellt med skön känsla och ett fint område. Mitt engagemang i festivalen bidrog även till att jag så småningom utbildade mig till musik­ och event­ arrangör i Nyköping, berättar hon.

Möjlighet till samarbete
Under samma period var Linnéa dessutom ordförande för den lokala musikföreningen Rouque Club under ett antal år och hade även ett vikariat som ansvarig för Sensus musik­verksamhet i Oskarshamn.
– Jag har fortfarande bra kontakt med Sensus i Oskarshamn och det finns stora möjligheter till någon form av samarbete så småningom – exempelvis utbyte för att ge mindre artister och band fler speltillfällen. Finns det bara bra idéer är chansen stor att de kan genomföras.

Från en utflyttares perspektiv och med sin breda erfarenhet kan Linnéa med glädje konstatera att det händer mycket i Oskarshamn just nu.
– Det är jättekul. Som lokalpatriot med stort musikintresse vill jag gärna bidra till ytterligare utveckling i den mån jag kan, säger hon leende.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

4 snabba

Skiva eller live?
– Live, för helhetsupplevelsen och mötet med andra människor.

Konsert eller festival?
– Festival, både musik och umgänge med kompisar under flera dagar.

Pop eller rock?
– Pop, men det får inte vara för mjuk och gullig musik.

Storstad eller landet?
– Landet, har mina rötter i Dragskär dit jag gärna återvänder.