Cool basist på hal is

Med sina basgångar lägger han grunden för musiken i Murphy ́s Law.
Som nybliven ismaskinsförare lägger Darren Keating även en stabil och vinnande grund för IK Oskarshamns hockeyspelare.

Att spela bas och köra ismaskin har vissa likheter. Darren Keating behärskar både och. Med basen lägger han grunden för musiken i Murphy ́s Law och med ismaskinen en stabil grund för IK Oskarshamns spelare.

Med stadig hand rattar han den stora ismaskinen längs rinken i Be­-Ge Hockey­ center. Trots att det kan te sig nog så knepigt att hyvla bort gammal is och lägga på nytt vatten i lagom mängd tar Darren Keating sin uppgift med ro.
– Det är ju knappast rocketsience, konstaterar han leende med sin irländ­ska brytning. Det är ungefär som att spela bas – det gäller bara att fokusera!
Som basist har han dock betydligt längre erfarenhet än som ismaskins­förare. Det var under uppväxten i Dublinförorten Malahide som några kompisar lockade med honom i ett band.
– Jag jobbade extra som städare på en matvarubutik när de undrade om jag inte ville följa med till Österrike och spela på olika skidorter. Det var inget svårt val att byta kvasten mot basen.
Det var starten på en 15 år lång sejour med musiken som huvud­sakligt levebröd. Med bandet Day Jantus spelade Darren runt om i Tyrolen under vinterhalvåret och på olika semester­ orter vid Medelhavet på sommaren.
– Det var under den här tiden som jag träffade flera oskarshamnare som var i Österrike och åkte skidor. Det slu­ tade med att jag åkte hit och hälsade på några gånger.
Tack vare dessa oskarshamnare, kontakterna med det lokala musiklivet och, inte minst, den blivande sambon bestämde sig Darren för att flytta hit permanent 2009. Inledningsvis jobbade han bland annat som studiotekniker och musiklärare på Senus. Samtidigt spelade han med det lokala cover­bandet The Chimps.
– I samband med Saint Patric ́s Day för några år sedan blev jag tillfrågad om jag ville spela med det då relativt nystartade Murphy ́s Law.
Sedan dess har Darren varit fast medlem och bidrar med, förutom sina basgångar, att ge bandets irländska image en extra touch med sin bak­grund.
– Fast sångaren Victor känns som mer irländare än jag, säger han och skrattar.
Efter ha jobbat som ungdomsledare för ensamkommande på kommunens HVB under flera år började han som vaktmästare på Fritid Oskarshamn i våras. Tvära kast kan tyckas.
– I min ungdom var jag snickar­lärling och är faktiskt ganska händig, förklarar Darren som inte heller hade körkort sedan tidigare.
– Jag har varit på gång tidigare. Men nu gick jag en intensivkurs och fick körkortet i somras.
Med hjälp av mera erfarna kollegor och massor av övning är han numera även redo att ratta ismaskinen under IK Oskarshamns hemmamatcher. Att agera inför fullsatta läktare är inget nytt och absolut inget som avskräcker.
– Fast jag vill ju inte köra in i sar­gen. Eller missa någon del av isen så det blir dåligt underlag för spelarna, säger han och skrattar.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

DARREN KEATING
Ålder: 42 år
Familj: Sambo Emelie König och dottern Ronja, 4 år
Bor: Lägenhet i centrum och nyligen införskaffad sommarstuga i Stångehamn
Yrke: Vaktmästare på Arena Oskarshamn
Fritid: Musik och cykling (helst fixed – jobbade som cykelbud i Dublin under tre
år och trampade alltid utan frihjul!) samt familjen och sommarstugan
Varför bas: Känslan – det ska fladdra i byxbenen av vibrationerna framför förstärkaren
Favoritbasist: Paul McCartney för sitt sätt att ge Beatles låtar bra flyt
Lyssnar på: Led Zeppelin, Frank Zappa, vissa typer av jazz, reggae och bra popmusik
Favoritspelare i IKO: Vet inte – lär ha bättre koll i slutet av säsongen…

MURPHY ́S LAW
Lokalt band som spelar svängig irländsk folkmusik. Består förutom Darren Keating av Victor Gärdsfelt, Rasmus Kettelhoit och Stefan Hagsten. Släppte en EP i somras med tre nya låtar.
– Vi har tagit det lite lugnt efter förra sommaren som var väldigt hektisk. I vinter är målet att samla bandet ute i stugan och skriva en massa nya låtar. Sedan är det full fart igen.
Den 12 oktober spelar Murphy ́s Law på IKOs grabbkväll/oktoberfest i samband med hemmamatchen mot Karlskrona HK.
– Det ska bli riktigt kul. Under den matchen kommer jag nog inte att köra ismaskinen…

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.