Uppskattat godis i lösvikt jubilerar

Sedan mitten av 1980-talet har lösgodiset regerat. På KåBe Hallen firas detta uppskattade 35-årsjubileum med endast 35 kr/kg varje lördag under hela december.
– Vi har ett fantastiskt sortiment. Alltid pinfärskt, framhåller butikschef Therese Ragnar.

Att köpa snask styckvis över disk är sedan länge ett minne blott. I mitten av 1980-talet rekommenderade livsmedelsverket hälsovårdsnämnden att tillåta självplock för kunderna – under förutsättning att produkterna var hygieniskt placerade, att konfektyren låg i separata behållare och endast fick plockas med hjälp av tång, slev eller skopa.

Sedan dess har godis i lösvikt regerat och står i dag står för runt en tredjedel av den totala godiskonsumtionen i landet. Sverige ligger dessutom i topp i världen när det gäller att äta lösgodis med omkring 18 kilo godis per person och år.

Något som givetvis även märks i försäljningen hos KåBe Hallen.
– Vi säljer närmare sex ton lösgodis per år. Den absoluta toppen är inför påsk. Men även jul är en stor högtid för lösgodis, förklarar Therese. Hon betonar att godiset är viktigt för butiken som helhet. Därför byttes nyligen leverantör. Numera är det ICAs egna lösgodiskoncept Plocka & Njut som står för det lockande och färgglada innehållet i plastlådorna längs med lösgodisväggen. Ett koncept som består av ett högkvalitativt sortiment lösviktskonfektyr från kända varumärkesleverantörer.

– Genom vår nya leverantör får vi leverans tre gånger i veckan. Det innebär att vi alltid har färskt och fräscht godis och att det aldrig är tomt i någon behållare då vi alltid fyller på och ser över vårt lösgodis i samband med leveranserna, berättar Therese.

Det är också kundernas efterfrågan som styr utbudet. Det godis som inte plockas ersätts efterhand med nya och mer omtyckta sorter.

För att fira 35-årsjubileet av lösgodisets intåg erbjuder KåBe Hallen lösgodis för 35 kr/kg varje lördag under hela december.
– Det är ett fantastiskt tillfälle att kunna fylla godispåsen till ett bra pris med sina egna favoriter ur vårt fina sortiment, konstaterar Therese Ragnar som själv håller Bubs med lakrits-och kolasmak som sin absoluta favorit.
– Jag tycker egentligen om allt. Men lakrits och kola är två favoritsmaker. Tillsammans i en lagom stor och seg godisbit är det oslagbart, säger hon leende.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

TOPPSÄLJARE HOS KÅBE HALLEN:

1. Center
2. Lysmelk
3. Geisha
4. Frukt Toppar
5. Dumle original