Havslätt får året runt-krog

Martin Ingemansson och Pierre Jonsson är polarna från förr som vågar sig på en storsatsning på Havslätt Strandbistro. Ambitionen är att skapa en året runt-­öppen kvarterskrog med vällagad klassisk krogmat på menyn. 

De båda vännerna har i många år burit på idén om att driva restaurang tillsammans. Ett ställe där de får utlopp för sitt stora intresse för god mat och dryck och med utrymme för livemusik. 

– När möjligheten öppnas upp igen, då vill vi satsa på musiken med någon form av uppträdande varje vecka, säger Pierre Jonsson. 

Att det blir just Havslätt Strandbistro är något av en slump. Bistron arrenderades tidigare av Nina Rothsten, som äger Bakgårdens Bistro. 

– Jag träffade Nina på en tillställning i december förra året och då uttryckte hon lite tvivel om att driva strandbistron för femte sommaren i rad. Jag föreslog att Martin och jag skulle ta över kontraktet, berättar Pierre Jonsson. 

Tavlor av Ewa Brodd skapar en härlig och färgglad stämning på Havslätt Strandbistro som har genomgått en totalrenovering.

Gick fort

Efter det gick allting väldigt fort. Martin Ingemansson, som då var kock på Brasserie Maison, i Stockholmsförorten Abrahamsberg, Bromma, kontaktades. På stående fot bestämde han sig för att flytta hem till Oskarshamn. Martin Ingemansson och Pierre Jonsson presenterade sin idé för kommunen och meddelade att Nina Rothsten var beredd att överlåta sitt kontrakt. Kommunen godkände överlåtelsen på ett möte. Och den 1 mars fick de tillträde till lokalerna. 

– En viktig del i vårt koncept är att vi ska ha öppet varje dag under sommaren, oavsett väder, säger Martin Ingemansson. 

Lokalen har fått en rejäl uppfräschning och på väggarna hänger verk av Påskallaviksbaserade Ewa Brodd. Alla tavlor är till försäljning

– Interiören är en härlig blandning av sådant som vi själva gillar, havs-nära och mycket färger. Lite New England-inspirerat, säger Pierre Jansson. 

Med rådande corona-restriktioner finns det plats för 28 sittande gäster inomhus och 50 utomhus. Till nyheterna hör också en glassbar utomhus. 

– Restaurangen jag arbetade på i Stockholm serverade franskinspirerad mat och en del av det stuket tar jag med mig hit. Oskarshamn ligger vid havet och jag vill försöka få in mycket fisk på menyn, säger Martin Ingemansson. 

Förutom 14 år på Brasserie Maison har Martin Ingemansson arbetat som kock i Österrike, Spanien och Thailand. Något som också präglar vad som tillagas i köket.  

– Tapas är definitivt något som kommer att dyka upp på menyn.

 Året runt

Pierre Jonsson och Martin Ingemansson tror stenhårt på att Havslätt Strandbistro ska kunna drivas året runt. Befolkningsunderlaget ökar i Havslätt och Saltvik tack vare pågående och planerad nyproduktion. 

– Oskarshamnarna behöver en kvarterskrog av det här slaget. Till oss ska man kunna komma året runt och veta att du får vällagad krogmat, säger Martin Ingemansson. 

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist