Befäster tronen med Oscars Bar

Krogkungen vägrar abdikera. Tillsammans med hustru Chanthana är Björn Syrén åter aktuell i restaurangbranschen. Med touch av italiensk trattoria är målet att göra Oscars Bar till oskarshamnarnas nya mötesplats.

Kråkan, Corallen och Bad-holmen är några av de restauranger han sedan tidigare har på sitt CV.
I samtliga fall har han förvandlat befintliga byggnader och verksamheter till välbesökta vattenhål för hungriga och törstiga krogbesökare.

När Björn Syréns planer kring byggnaden på Stora Torget, som tidigare inrymt Pressbyrån, blev kända var det många som höjde ögonbrynen.

– I dag är det nog ingen som känner igen sig, framhåller han nöjt och visar runt i de totalt ombyggda lokalerna som med sin mysiga och intima atmosfär för tankarna till en italiensk vinbar med sittplats för ett 50-tal gäster inomhus och hälften så många på den inglasade uteplatsen.

Såg potential

Egentligen var Björns Syréns tanke att, med ålderns rätt, trappa ner på sitt mångåriga engagemang inom krog- och restaurangbranschen. Men när han såg potentialen för den centralt belägna byggnaden på torget kunde han helt enkelt inte låta bli.

– Jag har ju en viss erfarenhet av det här sedan tidigare och när jag var här och tittade började det snurra i huvudet direkt kring vad man skulle kunna göra med lokalerna, förklarar han leende och berättar att taket på byggnaden är det enda som är i stort sett oförändrat.

– Det var mycket utskjut vid takfoten tidigare som jag har kunnat nyttja för att flytta ut väggarna och få större yta. Sedan är ju det mesta av såväl interiören som exteriören på byggnaden ny, tillägger han.

Oskarshamns krogkung är åter i farten. Björn Syrén har förvandlat byggnaden på Stora Torget, som tidigare inrymde Pressbyrån, till en restaurang med touch av italiensk trattoria.

Mötesplats

Björn Syrén betonar att Oscars Bar är något han driver i samarbete med sin hustru Chanthana och rutinerade kocken Rakesh Patwal. Till sin hjälp har de den deltidsanställda personalen Joline Friberg, Elin Karlsson och Caroline Abrahamsson.

– Med det här läget mitt på Stora Torget vill vi skapa en folklig mötesplats med humana priser där gästerna kan stanna länge och ha roligt, säger Chanthana Syrén med instämmande nickar från Joline Friberg som har tidigare erfarenhet från olika restauranger.

– Menyn kommer att ha en italiensk inriktning med bland annat antipasti, italiensk buffé med olika typer av plockmat, ett antal pastarätter samt några olika fisk- och kötträtter, berättar hon.

Nyfikna

Även dryckesmenyn har italienska förtecken när det gäller allt från vin och prosecco till vissa delar av ölsortimentet.

– Det är många som har varit nyfikna och det känns jättespännande att kunna tillföra något nytt till Oskarshamns restaurang- och krogutbud. Till oss kommer man helt enkelt som man är för att ha trevligt och äta gott, framhåller gänget bakom Oscars Bar.

Läs mer om öppettider och menyer på oscarsbar.se.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist