Mysigt café lockar i Bråbo

Anna Sjögren är ny föreståndare för populära Bråbo Café, som öppnat upp för sommarsäsongen. Hembakat och lokalproducerat lockar gäster i stora skaror.  

Allt fler människor upptäcker Bråbo Café, beläget i det vackra kulturlandskapet Bråbygden, känd för sin vackra natur, där vandring, cykling och fågelskådning är populära aktiviteter. 

Inne i det mysiga caféet finns det gott om plats, och det går också bra att fika ute på altanen eller i trädgården. Med andra ord är det inga problem att inmundiga läckerheter som den utsökta morotskakan eller den smått legendariska räkmackan på ett corona-säkert sätt. 

När Stadsmagasinet är på plats vid öppningsdags en lördagsmorgon hänger en handfull skara kunder på låset för att köpa med sig någonting gott hem. 

– En del gäster kommer hit varje dag när vi har öppet. Det här har blivit något av en samlingspunkt i byn. Normalt sett har vi också en hel del tyskar bland våra gäster, och de kommer förhoppningsvis tillbaka när pandemin är över, säger Anna Sjögren. 

Har utvecklats

Hon är inne på sin fjärde sommar på Bråbo Café. Inför årets säsong blev hon tillfrågad av ägaren Gudrun Arvidsson om hon vill ta över rollen som föreståndare. 

– Under de åren som Gudrun drivit caféet har det utvecklats oerhört mycket till det fina ställe som det är i dag. Så varför skulle jag ändra på ett vinnande koncept, säger Anna Sjögren med ett leende. 

Alla bakverk är hembakade och Anna Sjögren svarar för bakandet med assistans från övrig personal och sina två systrar. På menyn finns också smörgåsar och lättare lunch, som sallader, soppa eller paj. Bråbo Café har också vin- och ölrättigheter.

– Vi fokuserar på råvaror som säsongen ger och förstås också på att ha mycket närproducerade och ekologiska råvaror. Bland annat så säljer vi lokalproducerad ostkaka från Skurö, sylt från Lindhags och must från Berga Bruk.

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Anna Sjögren

Ålder: 19 år 

Gör: Tar studenten från Ekonomi­programmet vid Oscarsgymnasiet i början av juni och är föreståndare för Bråbo Café 

Bor: I Fallebo, Bråbo, med mamma och pappa och två systrar 

Fritidsintresse: Ridning 

Favoritfilm: Safe Haven

 

Annas goda chokladkolasnittar

100 gram rumstempererat smör 

1 dl socker

2 msk ljus sirap

2 ½ msk kakao 

2 dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

Vispa smör, socker och sirap. Blanda i kakao, vetemjöl, bikarbonat och vanilj­socker. Arbeta ihop degen på bakbord. Rulla ut degen i två längder. Platta ut den något med en hjälp av en gaffel. Grädda i ugnen på 175 C i 15–20 min. Låt kallna något innan de skärs till snittar. Låt dem sedan kallna ytterligare en stund på plåten.