Marknad på gammeldags vis

Grötfest, glöggmys och folkvimmel – för tolfte året i ordningen. Den 19 november sluter bygden upp och välkomnar ett stort antal utställare och besökare till en äkta gammeldags julmarknad i Bråbo. 

I fjol gjorde Bråbygdens julmarknad en efterlängtad återkomst efter ett års uppehåll. När det nu är dags igen är den stora rubriken att allt är som vanligt. 

– Besökarna kommer att känna igen sig och det tycker vi är viktigt. Utställarna vill gärna stå på sina vanliga ställen och delikatesser som rökt ål och kolbullar är i vanlig ordning särskilt efterfrågade. Miljön, traditionerna och den goda stämningen är det som gjort marknaden så populär och detta försöker vi förvalta på bästa sätt, betonar medlemmarna i arrangerande Bråbygdens intresseförening samstämmigt. 

Träffa tomten

Det blir en mängd aktiviteter under dagen som börjar vid 12 och avslutas klockan 17. Inte minst för de yngre besökarna som bland annat kan lämna sina önskelistor till tomten, klappa åsnan Elliot och delta i lekar. För den köpsugne finns ett ordentligt utbud av till exempel hantverk och närproducerad mat från en lång rad utställare. Och i Bråbogården erbjuds servering av gröt och skinksmörgås. 

– Totalt handlar det om 50–60 personer som hjälper till med allt från att grilla korv till att sköta parkering och entré. Julmarknaden är verkligen höjdpunkten på året för oss och det är fantastiskt att se hur hela bygden ställer upp, säger Helen Rennie-Smith som nyligen tagit över ordförandeskapet i föreningen efter Jimmy Svensson. 

– Min pappa var med och startade föreningen på 90-talet, så det är verkligen en tradition som förs vidare. Jag är uppväxt i Stockholm men har spenderat somrarna och loven här i Bråbo. Under pandemin flyttade jag och min man Christopher hit på heltid och det känns underbart att återvända, konstaterar hon. 

Förnyelsearbete

Intresseföreningen har i år startat ett förnyelsearbete och arbetat fram en vision för att utveckla Bråbygden under tio år framåt. Fler året runt-boende, fortsatt många barn i förskolan och aktiviteter för alla åldrar står högt på agendan. 

– Vi välkomnar alltid nya medlemmar i föreningen och tar tacksamt emot förslag på hur bygden kan bli ännu mer levande. Alla är bra på något och det gäller att ta vara på den kompetens som finns och lära av varandra. På så sätt skapar vi en trygg framtid för oss som bor och verkar här och inte minst för kommande generationer.  

Text & foto: Jonas Axelsson