Anrik marknad på Kristdalas nationaldag

Den över 200 år gamla traditionen är tillbaka. Den 15 juli är det dags för Kristdala marknad, som brukar locka runt 10 000 besökare till orten. Något som marknadsgeneralen Bertil Josefsson från IF Ariel verkligen ser fram emot.

Hur kommer årets marknad bli? 

– Förhoppningsvis lika välbesökt som vanligt! Vi känner oss nästan lite ringrostiga efter två år med pandemi och utan marknad. Anmälningarna från knallarna bara trillar in och vi hoppas på runt 75 stycken, med alltifrån bröd och korv till hantverk och kläder. Vi brukar ju kalla marknaden för Kristdalas national­dag och det har alltid varit en hem­vändardag. 

Blir det någon förändring i år? 

– Vi börjar lite försiktigt och kör lite mindre denna sommar. Därför kommer vi inte ha några knallar längs med vägen utan ”bara” nere på marknadsplan. Det blir fortfarande en riktigt stor marknad.

Blir det något mer än den traditionella marknaden?

– Ja, det kommer finnas chans till att se ­Kristdalabygden från ovan! Heliair Sweden AB har trevliga rundflygningar för hela familjen mellan klockan 11 och 15. Det är ingen platsbokning och turen tar runt fem minuter. Läs mer på vår hemsida – www.kristdalamarknad.se. Det kommer också bli en uppvisning med motorcyklar under dagen. 

I år infaller marknaden en vecka tidigare än vanligt. Hur kommer det sig? 

– Jo, det är så att marknaden alltid ­infaller den tredje ­fredagen i juli. Och i år är den första fredagen den 1 juli, vilket nästan aldrig ­inträffar. Marknaden startar klockan 08 på morgonen.

Varför engagerar du dig som marknadsgeneral?

– Det är kul när det händer något i bygden och många längtar just till den stora marknaden i Kristdala. Särskilt nu efter pandemin. 

 

Fakta

Namn: Bertil Josefsson

Ålder: 57 år

Familj: Tre barn och tre barnbarn, katt

Bor: Kristdala

Gör: Jobbar som kyrkvaktmästare i Döderhults församling och deltidsbrandman i Kristdala

Fritid: Titta på fotboll, familjen, huset och trädgården