Sålde villan efter nästan 30 år

Susanne Jessen och Christer Månsson trivdes väldigt bra i sin rymliga villa från 1970. Men efter nästan trettio år på samma adress var det dags att downsiza. Vårens flytt till ett nybyggt bostadsrättsradhus överträffade alla förväntningar.

Vi bodde i en villa med källare och kände att det började bli för stort för oss två, eftersom barnen har flyttat hemifrån. Tomten var på 900 kvadratmeter och det var mycket att sköta om med både altan och trädgård, säger Christer Månsson, som är vd för Colorama i Kalmar.

Christer och hustrun Susanne började diskutera hur de ville bo framöver. När de påbörjade letandet efter en mindre bostad kom de fram
till att ett nytt boende skulle passa dem bäst. Inte något renoveringsobjekt. 

Paret kom i kontakt med Kristian Bergman, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, som hade hand om försäljningen av 21 nyproducerade bostadsrättsradhus i Brf Lyckan vid Djurängen i Kalmar.

– Vi tittade på ritningarna och gick även runt på området där vi valde ut en hörntomt. Vi kände att det här passar oss. Som ett eget hus i miniformat, säger Christer Månsson.

Det är Yorkshireterriern Astrid som bestämmer i huset, berättar Susanne Jessen. Foto: Marika Ottosson

Smidig försäljning

När paret hade skrivit på för sin nya bostad var det dags för nästa steg – att sälja villan. Det föll sig naturligt att anlita samma mäklare. 

– För oss var det viktigt med en professionell fastighetsmäklare som ordnar med allt det praktiska och det kändes bra och var smidigt för oss att Kristian även tog hand om vår försäljning. Han var mycket duktig, säger Christer Månsson.

Sedan gick allt väldigt snabbt. På några dagar var affären klar och de fick ut långt mer för huset än vad de hade räknat med.

– Vi hade en första visning en fredag och planerat ytterligare en visning veckan efter. Men redan på onsdagen var allt klart och påskrivet, säger Christer Månsson. 

Värdefull försäkring

Lika självklart som valet av mäklare var, lika givet var det att använda Svensk Fastighetsförmedlings tjänst Varudeklarerat när villan skulle säljas.

I tjänsten ingår besiktning och försäkring mot bland annat dolda fel i tio år.

– Det är inte så kul att få telefonsamtal år åtta eller nio från en köpare som tycker sig ha upptäckt ett dolt fel, säger Christer Månsson.

– Varudeklarerat känns tryggt. När man väl har sålt, så har man sålt, säger Susanne Jessen.

 

Varudeklarerat

Unikt paket med försäkring och besiktning som ger extra skydd för både säljare och köpare upp till tio år efter affären. Sju av tio som säljer sin villa genom Svensk Fastighets­förmedling väljer att köpa till Varudeklarerat och fördelarna är många:

Attraktivare bostad. Bostadens eventuella brister och möjligheter är väldokumenterade, antingen för säljaren att åtgärda innan visning eller för köparen efter tillträde.

Tryggare budgivning. Köparen får ett ­omfattande skydd, vilket kan öka viljan att lägga ett bra bud.

Sov gott. Om köparen upptäcker fel eller skada som omfattas av försäkringen, kan hen vända sig direkt till försäkringsbolaget, och behöver inte kontakta säljaren först.

Fler spekulanter. När bostadens skick är känt, ökar möjligheten för fler spekulanter eftersom de lättare kan bedöma bostadens värde.

Snabbare och enklare affär. Tidig besiktning minskar risken för onödiga, utdragna diskussioner om priset.

Ekonomisk trygghet. Vid fel eller skada, som omfattas av försäkringen betalar försäkringsbolaget, inte säljaren, ersättning till köparen.

 

Kristian Bergman, fastighetsmäklare. Foto: Curt-Robert Lindqvist

Mäklarens bästa nyköptips

Kristian Bergman är prisad ­mäklare och arbetar på Svensk Fastighetsförmedling i Oskarshamn, Mönsterås och Kalmar. Han drivs av att kunna bistå andra när de går igenom det som många gånger är ett av livets viktigaste beslut – att köpa en ny bostad eller sälja sitt hem. 

Hur är det att köpa nyproduktion? 

– Fördelarna är naturligtvis många. Att man får något helt nytt, med optimerade ytor och kanske med exakt de tillval man själv valt, gör nyproduktionen unik i sitt slag. Att man dessutom kan finna smarta lösningar avseende det ekonomiska upplägget genom energieffektivitet och i vissa fall amorteringsfrihet samt 15 år utan fastighetsavgift/skatt gör inte det hela sämre.

Vad är viktigt att tänka på när man
ska köpa nyproduktion?

– När man skall köpa ny bostad är det alltid viktigt att se över sina ­behov. Vad vill/behöver jag? Det man också behöver ha med sig när det gäller nyproduktion är att man i de flesta fall får vänta på att den nya bostaden skall byggas. 

Du hjälpte Susanne Jessen och
Christer Månsson att sälja sitt hus.
Hur gick det till?

– Vi slowstartade deras husförsäljning med tjänsten Aktiv matchning (tidigare Läge+) där huset matchas mot husspekulanter i Svensk Fastighetsförmedlings spekulantregister. Christer och Susanne hade ett mål rörande försäljningspris men hade först inga planer på att flytta förrän de kommit närmare tillträdet av sin nyproduktion. Den tanken ändrades dock snabbt när vi inte bara nådde deras mål utan överskred det med cirka en halv miljon. Köparna hittade sitt drömhem och mina säljare fick en rekord­försäljning för området.

Lite personfakta om dig!

– Jag är glad och social och mår bra av att hålla i gång med träning på gymmet, badminton och beachvolleyboll. Träning hjälper mig att fokusera på mitt jobb och kondition måste man ju ha när man springer mellan visningar. Jag är stolt över att jag fått fina utnämningar av kunderna genom Reco.se. Jag fick utnämningen Högst Betyg för hela 2021 och samma för sista kvartalet 2020. Så jag är minst sagt tacksam över mina kunders fina feedback.