Avloppsrening – ett skitroligt jobb

Reningsprocesser på naturens egna metoder. Kommunens största avloppsreningsverk, Ernemars reningsverk, är ett av landets bästa i sitt slag.
– Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att jobba på, säger driftingenjören Stefan Kalmsjö.

För oss i Sverige är rent vatten i kranen en självklarhet. Likaså att toaletten fungerar som den ska. Men i kulisserna arbetar ett sammansvetsat gäng med ingenjörer och drifttekniker som får hjulen att snurra dygnet runt, året om. 

– Det är ett otroligt omväxlande men även samhällsviktigt jobb där vi arbetar som ett team och alla drar sitt strå till stacken. Jag har jobbat här i 14 år och inte haft tråkigt en enda dag. Det finns alltid något nytt att lära sig, säger Stefan Kalmsjö, som är utbildad driftingenjör och numera även driftchef och biträdande avdelningschef.

Ernemar reningsverk är det största av kommunens fyra avloppsreningsverk. Det var ett av de första i Sverige som byggdes med fullskalig kväverening, år 1988. Den större ombyggnationen 2017 gjorde att de skärpta miljökraven uppnåddes med råge och att Ernemar reningsverk numera är bland de bästa i Sverige i sin storlek. 

Reningsprocessen är automatiserad genom drift- och övervakningssystem som larmar om något inte är som det ska.

Silar vattnet

Det är också hit allt avloppsvatten kommer från Oskarshamns stad och Påskallavik. Första reningssteget är att vattnet silas från saker som inte hör naturen till.

– Vi kan hitta allt möjligt som folk har spolat ner i toaletten. Tops, löständer och en massa annat som inte löser upp sig. Strumpbyxor är det allra jobbigaste eftersom de gärna fastnar i pumpar. Dock tycker vi att invånarna generellt blivit bättre på att spola ner rätt saker, säger Stefan Kalmsjö.

Därefter rinner vattnet in i den biologiska reningen. Med hjälp av mikroorganismer bryts det organiska materialet ner på ett effektivt sätt och kväve samt fosfor tas bort. 

– Vi härmar naturens egna metoder men blåser in luft så att processen går snabbare. Faktum är att Ernemar reningsverk renar fyra miljoner kubikmeter avloppsvatten varje år, innan det släpps ut i havet. Det är otroliga mängder. Slammet gör vi om till metangas som används till uppvärmning av lokalerna.  

Processen är automatiserad genom drift- och övervakningssystem som larmar om något inte är som det ska. Om det mot förmodan skulle bli ett avbrott kallas alla tekniker och ingenjörer in för att sköta anläggningen manuellt. 

– Det har dock inte hänt än som tur är. Det förebyggande arbetet är prioriterat för att förhindra just sådana händelser, säger Stefan Kalmsjö.

Nytt reningsverk

För tillfället jobbar Stefan Kalmsjö också mycket med att planera för driftsättningen av det nya avloppsreningsverket i Figeholm, som tas i bruk i juni nästa år. 

– Det är ett projekt som jag varit med om från början, vilket gör det extra kul att få vara med och driftsätta. Det allra roligaste projektet var nog Humleforskvarn dämme, som är utloppet från sjön Hummeln där vi får vårt dricksvatten ifrån. Det är inte varje dag man får vara med och bygga en damm, säger Stefan Kalmsjö med ett leende.

 

Fakta

Så undviker du avloppsstopp

Vanliga orsaker till stopp i ledningsnätet är saker som inte löser upp sig i vatten. Undvik därför att spola ner:

Hushållspapper

Pappershanddukar

Våtservetter

Hygienartiklar och annat som inte hör ­toaletten till

 

Charlotta ­Karlsson, VA-chef på ­Tekniska kontoret.

Stora möjligheter till att göra karriär

Oskarshamn växer och det gör också att VA-nät och reningsverk behöver ­byggas ut. Ett flertal ­ingenjörer behövs till kommunens VA-verksamhet inom de närmsta åren. 

– Skicka gärna in en intresse­anmälan redan nu om du skulle vara intresserad att jobba med oss. Vi söker personer med en natur­vetenskaplig bas eller någon form av ingenjörsutbildning och ett intresse för VA, miljö och samhällsbyggnad. Du behöver ett driv att lära dig våra anläggningar med stöd av kollegor. VA-verksamheten omfattar hela kedjan från vattentäkt till utgående renat avlopps­vatten och spänner över områden som teknik, kemi, biologi, juridik och ekonomi. ­Utvecklingsmöjligheterna är stora, säger Charlotta Karlsson, ­VA-chef på tekniska kontoret.

Produkten är vatten

Oskarshamns kommun har som målsättning att det ska bo 30 000 ­invånare här år 2030. Det i sig ställer krav på vatten och avlopp, som måste räcka till för fler. Samtidigt väntar ett flertal pensions­avgångar på just ­VA-­avdelningen inom de närmsta åren. 

– Kombinationen gör att vi redan nu söker personer som kan tänka sig att jobba hos oss. I mångt och ­mycket liknar vår verksamhet process­industri, men vår produkt är vatten. Både avloppsrening och dricksvatten­produktion, säger Charlotta Karlsson. 

Det är ett sammansvetsat gäng som jobbar på kommunens olika reningsverk. Allt från driftteknikern som övervakar systemen, till personalen i laboratoriet som gör dagliga utsläpps­kontroller på vattnet som släpps ut. Charlotta Karlsson ­började själv sin bana på VA-avdelningen som kemist och har nu jobbat här i 32 år.

– Vi är flera som varit här i många, många år. Det säger sitt om trivseln. Att arbeta på ett reningsverk är också ett väldigt stabilt jobb – vattnet ­kommer alltid att behöva renas. Hör av dig om det låter intressant för dig, säger hon. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist