Delad glädje över gemensamt lyft

Den bästa möjliga butiksmiljön och en självklar mittpunkt för ett levande centrum. Förändringsarbetet över­träffar alla förväntningar och har ändå bara börjat.
– Det är fantastiskt vad som är möjligt att uppnå till­sammans, säger butikschef Kalle Josefsson på Coop ­Flanaden.
 

Månader av hårt slit har gett – och fortsätter att ge – goda resultat. Genom personalsatsningar, nya rutiner, bättre sortiment och stärkta samarbeten har medarbetarna på Coop Flanaden tillsammans vänt den vikande trenden och lyft butiken på flera sätt under 2022. 

– Jag är överväldigad av det arbete som personalen varit beredd att lägga ner och av den respons vi fått från nöjda kunder och medlemmar. Det har inte varit lätt och vi är långt ifrån klara, men den belöning som väntar, och som vi redan fått ta del av, gör det värt allt jobb, säger Kalle Josefsson. 

Bland satsningarna under året återfinns ett utökat sortiment av lokalproducerad mat, såsom kött från Västerslät och mikrogrönsaker från Mönsterås. Och på tal om grönsaker har en omflyttning i färskvarudelen gjort att Coop Flanaden nu kan stoltsera med Oskarshamns största salladsbar. 

– Ytterligare en rolig satsning är vår alldeles egen automatiska juicepress. Av en särskild sort söta apelsiner får kunderna välsmakande juice på beställning. Mer färskpressat och godare än så kan det inte bli. Juicen har blivit en sådan succé att vi har haft fullt sjå med att fylla på med ny frukt!

Oskarshamns största salladsbar och färskpressad apelsinjuice på beställning. Coop Flanadens färskvaruavdelning går från klarhet till klarhet, konstaterar butikschef Kalle Josefsson.

Stark närvaro

Fokus har också legat på att ha en stark närvaro i verkligheten utanför butikens väggar. Sponsorsamarbeten har inletts med hela elva lokala föreningar och Coop Flanaden är numera guldpartner till IK Oskarshamn. 

– I föreningslivet finns så mycket bra verksamhet som är värd att stötta och jag tror stenhårt på samverkan, betonar Kalle Josefsson. 

I butiken fortsätter förändringsresan. Förutom medlemstisdagar där alla medlemmar får fem procents rabatt har lillördagspriser införts på onsdagar med erbjudanden som är riktigt billiga – även för en smålänning.   

– Inom kort drar vi även i gång med fina ”fredagsfeeling”-erbjudanden. Och tillsammans med engagemanget från vår hjälpsamma personal har alla de här satsningarna i butiken gjort att vi stiger som en raket i våra dagliga mätningar av medlemmarnas nöjdhet. Nu blickar vi framåt mot julen och mot ett riktigt roligt 2023. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Tre röster om året på Coop Flanaden: 

– Det har verkligen hänt grejer under året! Vi har fått en otroligt engagerad butikschef i Kalle som öser på med nya idéer. Stämningen och samman­hållningen i ­personalgruppen har alltid varit bra, men har nu blivit ännu ­bättre. Det är jättekul när det sker förbättringar och man ser resultat. Jag har arbetat här i snart 20 år och sedan jag blev säljchef handlar det om mer än ett jobb för mig. Vi är en liten Coop-familj som tillsammans försöker bidra till att få hela stadskärnan att leva. 

Anna Gustafsson, säljchef färskvaror

– Jag började på Coop ­Flanaden strax före ­sommaren efter att Kalle över­tygat mig och jag är så himla glad att jag fick chansen att jobba här. Vi har en härlig gruppkänsla i personalen och butiken har fått ett väldigt lyft. Mitt ­lilla extraknäck som ansiktet utåt i ­annonser och sociala medier är en rolig grej som ger mycket positiv respons. Och eftersom jag har jobbat på Coop Kolberga i flera år är det många som känner igen mig och vill prata. Det tycker jag är jättekul! Kontakten med kunderna är det bästa med jobbet och jag vill att de ska känna sig trygga med att be om hjälp när de handlar. 

August Nubert, säljare

– Som nyanställd kan jag säga att första intrycket är mycket bra! Superfräsch butik med goa ­kunder och kollegor som har välkomnat mig så in i bängen. Jag kommer ­senast från en Coop-butik i Växjö där jag jobbade med Kalle i några år innan han kom hit. Nu är jag otroligt taggad på att skapa ny historia tillsammans här i Oskarshamn. Jag brinner för kundmötet och vill försöka få med arbetslaget på den delen stenhårt. Det känns fantastiskt kul att vara med på resan som den här butiken har framför sig. 

Pontus Wikberg, säljchef deli & chark