Ett mecka för Lego-älskare

Lego-älskare som söker en välsorterad butik behöver inte åka längre än till Lekia i Oskarshamn, där intresset bland personalen har smittat av sig på sortimentet.
– Vi har helt klart mer än den genomsnittliga Lekia-butiken, konstaterar ägaren Fredrik Rydersten leende.

Hyllmeter efter hyllmeter med danska byggklossar sätter prägel på Lekia i Oskarshamn. Här är det tydligt att det handlar om mer än bara standardsortimentet.

– Vi försöker bredda oss och ha det där lilla extra. Sedan är det alltid kul när det spårar ur lite, det här med leksaker ska inte vara så allvarligt, poängterar Fredrik Rydersten samtidigt som han visar några personliga favoriter. 

Två favoriter för den äldre publiken. Fredrik Rydersten lyfter fram den klassiska folka­bussen och Hedwig från Harry Potter som perfekta vinterprojekt.

I utbudet finns allt från mindre paket med ett tiotal bitar för de allra yngsta, till avancerade byggsatser med tusentals bitar för vuxna entusiaster. När det gäller de senare har tv-programmet Lego Masters bidragit till en förändrad attityd. 

– Min känsla är att blygsamheten har försvunnit. Nu är det okej att som vuxen kosta på sig en stor Lego-låda och man skäms inte för sitt intresse. Tvärtom är många stolta över sina byggen och visar gärna upp dem för familj och vänner, men också i sociala medier. Glädjen som Lego skänker alla åldrar kommer fram på ett helt annat sätt i dag, säger Fredrik Rydersten. 

Klassiker som håller än. Lego fortsätter att producera den ena spektakulära byggnadssatsen efter den andra med inspiration från
Star Wars.

När det nu lackar mot jul ökar aktiviteten på Lego-avdelningen ytterligare. De stora och hårda paketen är givna favoriter hos barnen och i butiken finns särskilda önskelistor som fylls i med hjälp av klistermärken.

– Varje år ligger det ett enormt antal legobitar under julgranarna ute i stugorna. Lego är nämligen vår absoluta storsäljare den här tiden tillsammans med Paw Patrol, Pokémon och Gabbys dockhus, berättar Fredrik Rydersten, som tycker att julen är höjdpunkten på året. 

– Det är en fantastisk tid och en riktig glädjehöjare i samhället när vi behöver det som mest. Och jag är väldigt tacksam för alla oskarshamnare som stöttar sina butiker genom att julhandla lokalt. 

Text & foto: Jonas Axelsson