Lego-biten på en helt annan nivå

Bit för bit, till synes utan slut. I ett källarrum hemma i Kolberga har Lego-fantasterna Johan Erlandsson och sonen Adam byggt sitt eget paradis.  

Ett myller av fordon fyller gatorna som slingrar sig meter efter meter genom rummet. Målade hav, stränder och berg omringar alltsammans och ramar in Lego-staden, som är komplett med järnvägsstation, hamn och flygplats. 

Arkitekten bakom det hela heter Johan Erlandsson och staden med dess omgivningar är resultatet av åratal av fantasifullt byggande tillsammans med sönerna Emil, Olof och Adam. 

– Redan när vi flyttade hit för 14 år sedan stod det klart att detta skulle bli ett dedikerat Lego-rum. Det började med bara ett bord i mitten, sedan har det vuxit, berättar Johan medan han och Adam, 8 år, visar runt i det stora rummet. 

Sopbilen som satte allt i rullning. Det var treårspresenten till sonen Emil för 17 år sedan som väckte Lego-intresset i familjen.

Sopbil var startskottet

Att barndomsminnen väcks till liv och fantasin flödar när barnen blivit stora nog att leka med Lego kan nog många föräldrar känna igen sig i. Men för Johan stannade det inte där. 

– Startskottet var när min äldste son fick en liten Lego-sopbil i treårspresent. Då blev jag fast. Grabbarna har alltid tyckt om Lego, ivrigt påhejade av mig förstås. Och jag får väl erkänna att jag använt dem lite som täckmantel för mitt eget intresse. Kanske skulle man ägna sig åt någon mer vuxen hobby, men det är ju inte lika kul, säger han och ler. 

Ända sedan starten har det varit husbyggande som lockat mest. Johan har särskilt snöat in på klassiska byggnader ur serien Lego Creator Expert, som innehåller tusentals bitar. 

Med lanseringen av avancerade byggsatser som dessa har det blivit allt tydligare att Lego inte bara är för barn. Och Johan agerar gärna ambassadör och uppmuntrar vuxna att våga köpa Lego till sig själva. 

– Jag har hjälpt flera bekanta att få upp ögonen för Lego och alla säger samma sak – det är avkopplande. Sedan behöver man ju inte ta det till samma extrema nivå som en annan har gjort. 

Bakom fasaderna i Lego-staden döljer sig biografer, affärer och restauranger med stor detaljrikedom.

Familjeaktivitet

I takt med att både sönerna och staden har vuxit har byggandet drivit alltmer från barnlek till familjeaktivitet. Till exempel har de haft många mysiga hemmakvällar där de dukat upp med godsaker och byggt till-sammans. Dessutom har det blivit flera semesterresor till Legoland.

– En annan sak som involverar hela familjen är minifigurerna som vi samlar på. Det är tolv figurer i varje serie och det gäller att få minst en av varje sort. Så när det kommer in nyheter till Lekia står vi där och klämmer på påsarna i ett försök att lista ut vad de innehåller. Och när vi öppnar en påse och får den sista i en serie uppstår ett jubel som om vi gjort mål i VM, -beskriver Johan glatt.  

Den omfattande samlingen av minifigurer har fått hedersplats på väggarna där de kan blicka ut över Lego-staden. En syn som imponerar på de flesta som hälsar på hemma hos familjen. 

– Jag hade en hantverkare här för ett tag sedan som råkade se en skymt av rummet och blev nyfiken. När jag visade Lego-staden trodde han inte sina ögon. Kul att kunna bjuda på en överraskning, konstaterar Johan. 

Till julen ska vinterlandskapet kompletteras med tomtens släde, inköpt i samband med sommarens familjesemester till Legoland.

Alltid nya projekt

Legobyggande har som bekant inget slut och i Erlandssons källare är det alltid ett nytt projekt på gång. Nu närmast ska hela Lego-staden danas om. 

– Jag har två stora hus i kartonger som väntar på att bli byggda och ett färdigt hus som ska ta plats i staden. Dessutom ska vi måla om härinne, berättar Johan, som drömmer om ett större rum till sina skapelser. 

– Förhandlingar pågår med resten av familjen, säger han leende. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

På önskelistan

Adams dröm-Lego: 

En stor kartong av det senaste Jurassic World-Legot. 

Johans dröm-Lego:

2021 släpptes en modell av Titanic med 9  000 bitar. Den ångrar jag att jag inte ­köpte. Då tyckte jag att den var för dyr, men nu har samlar­värdet stigit till det dubbla. 

Adams favorit-Lego: 

Formel 1-bilar att köra runt i staden med. 

Johans favorit-Lego:

Klassiska hus ur serien Lego Creator Expert.