Sätter gemenskapen på spel

Kultur för spelnördar. Intresset för spel i allmänhet, och brädspel i synnerhet, ökar stadigt. I Oskarshamn arrangerar föreningen Nördkultur regelbundna träffar för alla spel­intresserade.

Pannorna i skarpa veck och hjärnorna på högvarv. När Jonathan Bernal Rodriguez, Joakim Braun, Filip Ericsson, Andreas Holm och övriga medlemmar i Nördkultur träffas i lokalen på Dammgatan blandas djupsinniga funderingar med uppslupna skratt. Oavsett om det handlar om att testa nya spel eller återuppleva gamla favoriter sätts kunskaper på prov samtidigt som det sociala umgänget är i fokus.

– Det är just detta som är tjusningen med brädspel. Att man hela tiden lär sig något nytt och att man träffas och har kul tillsammans, framhåller Filip och hans spelkollegor nickar instämmande.

Ökat successivt

Föreningen Nördkultur bildades hösten 2017 med Jonathan som en av de mest drivande medlemmarna och med framför allt LAN-spel på schemat. Kort därefter anslöt sig Filip som huvudsakligen ägnade sig åt Magic: the Gathering.

– Även om pandemin kom emellan har föreningen utvecklats successivt sedan dess. I  dag är vi närmare ett 30-tal medlemmar i olika åldrar och sysslar med alla typer av spel, inte minst brädspel i olika former, förklarar Jonathan.

Det kan handla om allt från gamla klassiska brädspel som Trivial Pursuit och Cluedo till nyare och betydligt mer avancerade spel som exempelvis The Quacks of Quedlinburg.

– En del spel kan verka ganska kluriga när man börjar lägga ut olika spelplaner och pjäser. Men så fort man börjar spela ger sig det mesta. Har man funderingar kring knepiga spelregler kan man ofta hitta instruktioner och förklaringar på Youtube, säger Joakim och Andreas.

Brädspelsdag

Under hösten har Nördkultur arrangerat brädspelsdag på Kulturhuset och även deltagit under Kulturnatten. Förhoppningen är att locka ytterligare spelintresserade medlemmar till föreningen och de spelträffar som arrangeras regelbundet.

– Man behöver inte vara nörd för att spela med oss. Vi vet att det finns många som har ett stort ett spel-intresse och även har en massa spel. Men kanske inte har möjlighet att spela så ofta som man vill. Det är bara att kontakta oss för vilka tider vi träffas så är man välkommen till Nördkultur, framhåller den spelbitna kvartetten.

Fotnot: En nörd är en person med stort intellekt och kunnighet och drivs ofta av att besitta och ackumulera mycket kunskap inom sina intresseområden. Källa: Wikipedia

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Favoritspel i jultider

Jul- och nyårshelgens ledigheter lämpar sig utmärkt för spel och umgänge. Stadsmagasinet bad Nördkulturs medlemmar att tipsa om sina favoritspel (fungerar även bra som julklappstips i dessa tider).

 

Dungeon Mayhem

Dungeon Mayhem är ett lättlärt kortspel där en grupp äventyrare ställs mot en annan tills endast en av dem står kvar för att kunna beslagta skatten. Spelet inkluderar fyra lekar av kort för att ­representera Sutha the Skullcrusher ­(barbarian), Azzan the Mystic (wizard), Lia the Radiant (paladin), och Oriax the Clever (rogue). 

 

Takenoko

För länge sedan gav kejsaren av Kina en jättepanda till kejsaren av Japan som en symbol för fred. Du har blivit utsedd till att ta hand om pandan och sköta kejsarens bambuträdgård. Odla och bevattna jordlotterna så att bambun, den enda mat som pandan vill äta, kan växa i överflöd. Men se upp för det heliga djurets glupska sug efter de saftiga unga bambuskotten.

 

Tsuro

Skapa din egen resa med Tsuro, vägarnas spel. Placera en bricka och flytta din figur längs den väg som skapas, men akta dig! De andra spelarnas vägar kan leda dig i fel riktning eller helt över kanten. Välj din väg klokt och stanna kvar på spelplanen.

 

Exploding Kittens

Ett högstrategisk, kattdriven version av rysk roulette. Spelarna drar kort tills någon drar en Exploding Kitten, vilket får denne att explodera, dö, och de är ute ur spelet såvida inte spelaren har ett Defuse-kort, vilket kan desarmera katten genom att använda saker som laserpekare, magklapp och kattmyntemackor.

 

Pentago

Ett snabbt och roligt strategispel, lika ­enkelt som raffinerat. Den som först får fem i rad vinner. Men riktigt så lätt är det inte att vinna. När du lägger en glaskula ska du även vrida på ­någon av spelets fyra ­spelbrickor. När spel­planen ständigt ­förändras är det en större utmaning att få fem i rad än man först kunde tro.

 

Carcassonne

Ett enkelt men klurigt brickspel som ger nya utmaningar vid varje tur. Spelarna utvecklar området kring ­Carcassonne genom att placera landbrickor. Varje tur gör att området växer, allt eftersom spelarna lägger till vägar, fält, städer och kloster. Spelaren ­måste noggrant planera sina drag och placera ut följeslagarna för att få poäng.