Utveckling i egen jazztakt

En utbildning med stort avtryck i det lokala kulturlivet. På musiklinjen vid Oskarshamns Folkhögskola får deltagarna ­utvecklas i egen takt med möjlighet till framträdande i både ­skolans regi och runt om i kommunen.

Som kursansvarig för musiklinjens jazzinriktning betonar Paulin Broman vikten av att deltagarna får framträda för såväl varandra som utomstående publik. Likaså den tillgång det innebär för det lokala kulturlivet att ha Oskarshamns Folkhögskolas musiker till förfogande.

– Vi får ständiga förfrågningar om att spela på olika tillställningar runt om i kommunen. Genom våra stråkmusiker har vi även ett omfattande samarbete med Länsmusiken.

Välbesökta konserter

Paulin Broman framhåller även de välbesökta och årligen återkommande luciakonserterna i Ceciliakapellet och övriga konserter som musiklinjens deltagare anordnar för allmänheten.

Under årens lopp har Oskarshamns Folkhögskola byggt upp ett gott renommé för sina musikutbildningar över hela Sverige och även internationellt. Bidragande orsaker till detta är såväl den stimulerande atmosfären som de erfarna och kompetenta lärarna samt de namnkunniga gästföreläsare som regelbundet besöker skolan.

– Alla är välkomna att söka musiklinjen. Såväl de som ser folkhögskolan som ett sätt att både upptäcka sig själva och utveckla sitt musicerande som de deltagare som har för avsikt att söka vidare till musikhögskolan. Under de två åren finns otroligt mycket tid och möjligheter att öva och utvecklas, säger Paulin Broman och kollegan David Borgemo, som undervisar i klassisk gitarr, nickar instämmande.

– Jag gick själv här innan jag sökte vidare till musikhögskolan. Och nu är jag tillbaka som lärare, berättar han.

Ellinore Kieksi, Hampus Brodin och Casper Pohl är tre deltagare på jazz-inriktningen som är väl tillfreds med sin utbildning.

– Jag vill lära mig mer om att spela jazz och hade hört mycket positivt om Oskarshamns Folkhögskola. För mig har det varit både roligt och utvecklande, konstaterar Hampus Brodin och får medhåll av sina kurskamrater.

 

Musiklinjen

En tvåårig utbildning med möjlighet att även läsa ett år. Omfattar enskilda instrument­lektioner, ensemblespel, teori och gehör. Ger grunderna för ett framtida yrkesliv inom musik. Har fyra olika inriktningar:

• Genrebred sång

• Jazz-soul-blues (piano, bas, gitarr, trummor, sång, blås)

• Klassisk musik (sång, piano, gitarr, stråk, blås)

• Klassisk komposition