Brinner för att alltid vara på väg

Han har ofta varit på luffen. Oavsett om det har handlat om ­fotboll, musik eller livet i stort.
Nu är Janne Stahre redo att åter ge sig ut på vägarna med ­bandet Tramps & Poets. Nyligen släpptes låten ”Brann för Varann” och snart kommer ett nytt album.

Få, om ens några, har kunnat undgå allsångshymnen och kampsången ”Oskarshamn/Tillsammans för Alltid” som Tramps & Poets släppte för ett par år sedan. Den har blivit ett soundtrack för hela kommunen och spelas kontinuerligt i Arena Oskarshamn som hyllning i samband med hemmalagets mål.

Det nya släppet ”Brann för Varann” har en minst lika direkt och medryckande refräng som föregångaren och syftet är att nå en minst lika stor lyssnarskara som tidigare.

– Den riktar sig till alla de som brinner för andra och ser till sina medmänniskor. Jag skrev låten 2019 och under pandemin har det blivit väldigt tydligt hur viktigt det är att ta hand om varandra. Förhoppningen är att folk ska lyssna och ta till sig, förklarar Janne Stahre entusiastiskt.

Rastlös

Han beskriver sig själv som både luffare och poet sedan tidiga tonår. Aningen rastlös och ständigt på väg mot nya mål – always en route. 

– För mig har det alltid varit vägen, eller själva processen, som är det viktigaste. Att uppleva, tolka och värdera. Jag känner mig trygg med att inte alltid veta hur morgon-dagen kommer att te sig. Mötet med nya människor och ta del av deras berättelser är också en stor inspirationskälla för allt jag gör. 

Embryot till det som skulle bli Tramps & Poets, Luffare & Poeter på svenska, skapades redan i början av 1990-talet. Janne Stahre hade nyligen släppt fullängdaren ”A Lünning’s Heart” med B.Riff & the Bacchanals. Ett band som utvecklades ur symfonirockprojektet Skywave och med sitt soulstänkta rock ’n’ roll-sound nådde en publik långt utanför Oskarshamns gränser.

– Jag hade redan då en vision om att göra musik med utgångspunkt från såväl mina favoritförfattare Jack Kerouac och William S. Burroughs som mina egna erfarenheter av att vara på resande fot. Både namnet och logotypen var klar, berättar han.

Engagemanget inom fotbollen, som i mångt och mycket gått hand i hand med musiken, kom dock emellan och det skulle dröja närmare 30 år innan planerna blev verklighet. Under åren som tränare i Oskarshamns AIK, 2017–18, väcktes idén om att skriva en hyllningslåt till sin gamla hemstad. Det ledde till att Janne Stahre så småningom kallade ihop merparten av sina gamla bandmedlemmar.

– Det handlar inte om någon återförening av gamla B.Riff. Det skedde inte heller av en slump. Jag hade länge haft en tydlig plan kring Tramps & Poets och kände att det var läge just då. 

Att genomslaget skulle bli så stort var nog ingen beredd på.

– Det var en fantastisk timing med IK:s avancemang till SHL samtidigt som folk gillade låten, konstaterar upphovsmannen.

Oskarshamnssonen Janne Stahre beskriver sig själv som både luffare och poet med ständigt nya mål i sikte. Planerna kring bandet Tramps & Poets har funnits under närmare 30 år och blev verklighet när han åter samlade merparten av sina gamla bandmedlemmar från B. Riff & the Bacchanals.

Svenska låtar

Likt luffare runt lägerelden samlades bandet åter för att göra gemensam sak. Under ledning av producent Erik Nilsson på 491 Studios har en handfull nya låtar spelats in. Alla med svenska texter. Några korta smakprov avslöjar att det handlar om klassisk rock med rötterna i 70- och 80-talet. Ofta med fullt blås.

– Jag inspireras av det jag lyssnar på. Allt från Springsteen och Southside Johnny till Ramones och Oasis. Likaså av möten med intressanta människor jag har mött runt om i världen.

Janne Stahre berättar att låtarna kommer att släppas successivt under våren innan det är dags för Tramps & Poets att släppa albumet ”Det är okej att inte komma i tid, men säg det aldrig försent” på både cd och vinyl.

– Vi har planerat releaseparty på både Hönsalottas Luffarmuseum och på Dackes Vinyl i Virserum. Sedan hoppas vi komma ut på vägarna, helst med häst och vagn, och få spela live. Framför allt runt om i Småland, säger han drömmande.

Precis som det anstår en riktig luffare och poet. Alltid på väg – always en route…

 

Fakta

Janne Stahre

Ålder: 63 år

Bor: Radhus i Vaxholm

Familj: Hustru Pia samt sönerna Jim, 30, och Tom, 28 år

Gör: Fotbollstränare, driver Stahre ­International Academy of Football

Fritid: Skriva och spela musik, gå på konserter samt umgås med familj och vänner

Läser: Faktaböcker samt skönlitteratur av bland annat J. D. Salinger och Klas Östergren

Lyssnar på: Allt från rock till world music

Största lokala fotbollsprofiler: Tvillingarna Conny Karlsson och Jerry Carlsson

Bästa lokala band/artist: Gamkören

 

Fakta

Tramps & Poets

Janne Stahre – sångare & låtskrivare

Janne Svensson – gitarr

Thomas Högklint – gitarr

Johan Staaf – gitarr

Jonas Jonasson – bas

Ulf Svensson – trummor

Mikael Hildingsson – saxofon

Håkan Jonasson – trumpet

Anders Edin – trumpet

Marcus Olsson – keyboard, saxofon

Rock-Jocke Johansson – trummor

 

Janne Stahre med några av sina fotbollsadepter Adam Ingermarsson, William Berg och Filip Balstedt i Stahre International Academy of Football. Foto: Privat

Kronjuvel i Stahres samling

Jobbet som tränare för Oskarshamns AIKs juniorlag blev första steget mot en smått otrolig tränarkarriär.
– Det är en del klubbar, skickliga spelare och fotbollspersonligheter som har passerat revy under åren, konstaterar Janne Stahre, som har gett individuell träning ett ansikte.

En krånglande rygg satte tidigt käppar i hjulet för Janne Stahres spelarkarriär. Redan i unga år kombinerade han spelarrollen med att träna OAIKs juniorlag. Det blev starten på en tränarkarriär och ett fotbollsengagemang som har tagit honom kors och tvärs över stora delar av världen och resulterat i möten med fotbollens allra största.

Från OAIK fortsatte Stahre som tränare för Husqvarna FF. Därefter blev det IF Hagapojkarna, följt av Helenelund, Vasalund, Husqvarna igen, Assyriska och Väsby – innan han hamnade i Solna AIK som assisterande tränare till bland annat Olle Nordin, Peter Larsson och Richard Money.

Dubbelt äventyr i Finland

Efter fem i år i AIK gick resan vidare till Inter Åbo i Finland och sedan Fenerbahçes U-lag och så småningom Kocaelispor i turkiska högstaligan. Tillbaka i Sverige igen blev han huvudtränare i Degerfors IF under säsongen 2008. Sedan blev det ytterligare en sejour i Finland. 

2017 och 2018 var han tillbaka som tränare där allt började, i Oskarshamns AIK. Under senare tid har han varit verksam som tränare för Stocksund och teknisk direktör för Oskarshamns AIK.

Personlig coach

1989 startade Janne Stahre även upp Stahre International Academy of Football. En verksamhet där han fungerar som personlig coach för fotbollsspelare som vill nå längre genom individuell träning. Samtidigt byggde han Sveriges första fotbollshögstadium i Sollentuna med personlig coachning.

– När det gäller individuell träning har jag mycket att tacka stjärnbacken Kari Eloranta för, som representerade HV71 under flera säsonger. Tränade övriga spelare fem pass i veckan körde Kari ytterligare fem pass individuellt. Och därför var han naturligtvis alltid bäst. 

– Min filosofi blev att blanda det lagmässiga med det individuella. Lagspel väljer en spelare för att dela glädje och sorg med andra. Den individuella sporten väljer individen mera för att det är upp till en själv och att man får mer individuell feedback. I vårt upplägg ingår mycket mentala processer såväl integrerat som fristående, förklarar Janne Stahre.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist