Syntmusiken präglar hans liv

Mats Almegård är en av Sveriges viktigaste och mest ­initierade röster när det gäller elektronisk musik. I radioprogrammet Elektroniskt i P2 lyfter han fram musik som sällan eller aldrig hörs på topplistorna.

Resan har gått från ifrågasatt syntare i Figeholm på 1980-talet, via en doktorsexamen i tysk litteratur vid Göteborgs universitet, redaktör för tidningen Optik, diverse frilansuppdrag, till positionen där han befinner sig i dag.

– Jag har lyckats kombinera mina intressen musik, litteratur och språk och gjort det till mitt yrke, säger Mats Almegård, bosatt i Stockholm sedan flera år tillbaka.

I dagsläget är han redaktör för tidskriften Modern Psykologi på deltid. Övrig tid är han frilans, bland annat för DN Kultur och Språktidningen. Men det är i rollen som producent och reporter för radioprogrammet Elektroniskt i P2 som han får fullt utlopp för sitt musikintresse.

Radioprogrammet ”Elektroniskt”

Elektroniskt i P2 spelar allt från den nya technon, den klassiska elektroniska musiken till musikaliska experiment. Grunden i programmet, som sänds varannan vecka, är oftast längre artistintervjuer.

Undergroundartister varvas med kända musiker som syntpionjären Jean-Michel Jarre. Programmet gör Mats Almegård tillsammans med Andreas Tilliander, musikproducent inom genrer som electronica, drone och techno.

– Vi har i princip fria händer och vi lyfter fram artister och trender som vi själva gillar och tycker är intressanta, säger Mats Almegård om arbetet med Elektroniskt i P2.

Programmet tillhör Sveriges Radios kategori av smalare program, men har en stadig och trogen lyssnarskara.

– Programmet sticker ut i P2-tablån. Men vi fyller ett behov, säger Mats Almegård.

På Facebook interagerar han och kollegan Andreas Tilliander med lyssnare som ger beröm och förslag på musik som borde lyftas fram. Hösten 2020 lanserade de också Elektroniskt i P2-podden där de mest uppskattade intervjuerna finns samlade.

Mats Almegård intervjuar Ralf Hütter, grundare av det legendariska syntbandet Kraftwerk.

Synt-intressets ursprung

Mats Almegårds intresse för syntmusik började på 1980-talet i Figeholm. Något han beskriver i förordet till sin bok ”Works on Yellow” som kom hösten 2020. En bok om tillkomsten av det svenska syntbandet Twice A Mans skiva med samma namn.

– Min bror hade en kort karriär som DJ i Oskarshamn runt 1982. Men han tröttnade ganska så snart och skänkte resväskan med sjutumssinglar till mig. Själv var jag elva år gammal och hade plötsligt en skivsamling med guldkorn som Depeche Modes singel ”See You” och Yazoos ”Don’t Go”, Orchestral Manoeuvres in the Darks ”Enola Gay”, Kraftwerks ”The Model”, Duran Durans ”Girls on Film”, Kim Wildes ”Cambodia” och annan syntpop.

Den nya syntmusiken och syntkulturens fascination för maskiner, rationalitet och teknik slog uppenbarligen an en nerv hos den unge Mats Almegård. Men att vara svartklädd syntare var inte helt lätt i Figeholm på 1980-talet.

Det var svårt att få tag på skivor med de senaste syntbanden och som en av få syntare i det lilla samhället möttes han ibland av fördomar om utseende och musiksmak. Men intresset för musiken har hållit i sig sedan dess. Och det ena har lett till det andra.

I början av 2000-talet intervjuade han för musiktidningen Grooves räkning musikproducenten Håkan Lidbo, främst verksam inom electronica. Vänskap uppstod. När Håkan Lidbo några år senare presenterat idén om programmet Ström för Sveriges Radio och fått gehör för den blev Mats Almegård tillfrågad om han ville vara med och göra en serie radioprogram med fokus på musik inom fälten synt, electronica och konstmusik. Med bara väldigt lite erfarenhet av radiojournalistik tackade han ja.

– Det var lite läskigt. Jag hade i olika sammanhang skrivit om musik och var bekväm med det, men bara gjort få radioinslag – något kort inhopp för närradion i Oskarshamn och lite mer kontinuerligt för studentradion Humlan i Umeå, säger han.

Bild från 2006 då programmet hade namnet Ström i P2. Här ses Mats Almegård med kollegerna Håkan Lidbo och Andreas Tilliander.

Redaktör och radio

Vid den här tiden var Mats Almegård redaktör för tidningen Optik, en branschtidning för Sveriges optiker. Tack vare en förstående chef kunde han parallellt med redaktörskapet arbeta med Ström i P2, som efter sju år i radioetern ersattes av nuvarande Elektroniskt i P2.

– Efter 15 år tycker jag fortfarande det är lika roligt att göra radio och få upptäcka ny musik. Det kommer hela tiden fram nya, spännande artister.

Genom åren har han intervjuat och träffat en rad kända artister. Under åren då han frilansade för tidningen Groove intervjuade han ibland världsstjärnor som Mariah Carey, Depeche Mode och Pink. När han 2007 var på plats i Göteborg för att bevaka Gasfestivalen, Göteborgs Art Sounds, fick han det tveksamma nöjet att äta middag med rocklegendaren Lou Reed, känd för att princip äta journalister till frukost.

– Laurie Anderson hade spelat på festivalen. Efter vår intervju frågade hon om jag ville följa med henne, hennes band och hennes man ut på middag. Klart att man tackar ja, säger Mats Almegård.

Mats Almegård med före detta Depeche Mode-medlemmen Alan Wilder. Under sina år i Depeche Mode ansvarade Wilder i huvudsak för den musikaliskt tekniska biten, men han skrev även en del låtar själv till skivorna Construction Time Again.

Rocklegenden och framtidsplaner

Lou Reed pratade med alla – utom med journalisten som han snarare blängde fientligt mot. Men när han frågade om någon visste var man kunde röka en cigarr i Göteborg var det Mats Almegård som gav honom svaret: på andra sidan Avenyn, bara ett stenkast från restaurangen. Den gamle rockräven smälte direkt.

– Efter det började Lou Reed prata intensivt med mig och när vi skildes åt kramades vi och sa ”på återseende”.

Framtidsplanerna för Mats Almegård är att fortsätta skriva och producera radio. Och fortsätta åka till Figeholm på fritiden.

– Jag längtar ofta efter att åka dit. Mamma och pappa och min bror och hans familj bor där, men på något sätt blir det alltid långt mellan varven. Jag kanske borde jobba mindre och åka till Figeholm oftare, säger han och skrattar.

Text: Urban Löfqvist

Foto: Privat

 

 

MATS ALMEGÅRD

Ålder: 50

Bor: Stockholmsförorten Midsommar­kransen

Familj: Dottern Lily, 10 år

Fritidsintresse: Musik, litteratur, film, träning, vin och yoga

Favorit-tv-serie: Mare of East Town och Babylon Berlin är favoriter just nu

Aktuell med: Fast redaktör på Modern Psykologi, en ny säsong av Elektroniskt i P2 och samtal på Bokmässan i Göteborg

Senast lästa bok: Det åttonde livet (till Brilka) av Nino Haratischwili

 

MATS FAVORITER – JUST NU

• FKA Twigs – överraskar alltid med skev och underbar pop-elektronika.

• Future Islands – som om Jerry Williams skulle sjunga med New Order.

• Brian Eno – en av elektroniska musikens viktigaste namn. Jag hoppas få intervjua honom en dag.

• Maria W Horn – en av Sveriges bästa producenter just nu.

• Philip Glass – nutida klassisk musik som alltid är i toppklass.