Kulturell kväll med epadunk

En familjefest. Med kulturella förtecken. När Morten Okbo och Stina Hagsten på Kulturkontoret fick i uppgift att producera Kulturnatten den 10 november valde de att fokusera på att få människor att mötas.

Deras initiala visioner ­omfattade allt från våghalsig teater längs fasaden på stads­kyrkans torn till att omvandla ­Flanaden till en black box – en svartmålad låda – och ­arrangera ravefest. Men ­rådande ­säkerhetsföreskrifter och en stram budget satte stopp för de vilda ­planerna.

– Det är evenemang som får vänta till ett annat år, konstaterar de båda Kulturnattsdebutanterna leende. 

– Med facit i hand har vi i stället valt att utforma programmet efter vad Kulturnatten egentligen handlar om; att skapa ett flöde där människor kan mötas och umgås under trevliga former. En familjefest med massor av kulturella happenings, förklarar de.

I likhet med tidigare år kommer marschaller att lysa upp gång­stråken mellan Kulturhuset, Flanaden, Lilla torget och de övriga platserna som ingår i Kulturnatten, det kommer även att bjudas på konsert med Oscars­gymnasiets ES-elever på Forum. Likaså är målsättningen att­ ­involvera butiker, kaféer, restauranger och ­andra verksamheter i centrum.

– Precis som tidigare kommer Kulturhuset att vara navet för en mängd aktiviteter under kvällen. Vår förhoppning är att kunna sprida ut folk i huset så att alla inte ska stå och trängas i foajén. Bland annat kommer vi att skapa en piazza, som ett slags utomhusfik, i konsthallen i samband med vernissage och utställning av Ewa Brodd, berättar Stina Hagsten.

Ravefest för de minsta

Om de båda Kulturnattsproducenterna själva ska lyfta fram några av årets nyheter så är det bland annat kvällens ravefest för de yngre på hemlig plats i Kulturhuset. Målgruppen är barn i förskoleåldern som utlovas en intensiv fest- och dansupplevelse med popcorn och ballonger.

– En annan häftig upplevelse lär bli blåsorkestern Oskarshamn Concert Band med ett 20-tal medlemmar som ska spela på Badholmen samtidigt som folk sitter och äter. Publiken kan inte undgå att bli en del av musiken, framhåller Morten Okbo.

Sist, men inte minst, har de båda producenterna stora förhoppningar kring Kulturnattens oväntade cross­overhändelse i form av en sammankoppling mellan de epatraktor- och bilburna ungdomarna i MIU och folkdansarna i Döderhultsviksgillet.

– Ungdomarna kommer att ­skjutsa runt folkdansarna till olika platser i centrum där de kommer att ha dansuppvisning till levande musik av Länsmusiken. Från bilarna och epatraktorerna kommer det dess­utom bara att pumpas folkmusik under kvällen, förklarar Morten Okbo och Stina Hagsten.

Kulturnattens kompletta programblad kommer att finnas tillgängligt på Kulturhuset.

 

Text: Mikael Bergkvist Foto: Curt-Robert Lindqvist