Färgstarka Michaela har hittat hem

Michaela Kovacs Salmonsson väljer att gå sin egen väg, vid sidan om makens hockeykarriär. 

Den målmedvetna 37-åringen har haft en nyckelroll i flertalet rikstäckande program på både TV4 och TV3/Viaplay genom åren. Nu byter hon inriktning i livet och satsar på ett jobb på KrePart i staden som både hon, Johannes och deras tre söner kommit att älska. 

– Vi trivs otroligt bra i ­Oskarshamn, här vill vi stanna. Vardagen är så mycket enklare jämfört med stor­städerna. Inga avstånd till något och inga bilköer. Dessutom är ­människorna i Oskarshamn inte lika stressade. Vi har fått mycket hjälp från grannar, förskolepedagoger och andra personer när det krisat, vilket känns jättefint, säger hon. 

Michaela jobbar på försäljnings­avdelningen på reklambyrån ­KrePart i Oskarshamn sedan början av ­oktober. Här jobbar hon med ­produkten ­Stadsmagasinet som du håller i handen och LED-skärmarna runt om i Oskarshamn, där hon ska hjälpa företagen att synas och växa.  

– Jag är så glad och taggad över att ha fått den här chansen. Det är jättespännande att få komma ut bland företagen i Oskarshamn och skapa en kontakt med dem. Samtidigt är det skönt att inte behöva jobba hemifrån och ha en arbetsplats med kollegor att gå till. Det är något jag längtat efter länge, berättar hon.

Bröderna Levi, Vince och Zion vill alla bli hockeyproffs som pappa Johannes.

Alltid flyttat med

Michaela har ända sedan hon ­träffade Johannes när han spelade i AIK för tolv år sedan, följt honom i hans hockeykarriär. Numera är han högerforward i IK Oskarshamn och även den äldsta spelaren i SHL (37 år). Men däremellan har han haft många kontrakt och spelat för olika klubbar. 

– Vi har bott i alltifrån ­Linköping till Tyskland. Det är inte så ­glamouröst att vara ”hockeyfru” som många tror. Det är mycket ensamtid, han jobbar konstiga arbetstider och är borta ­mycket. Samtidigt har vi haft ett spännande liv tillsammans. Flyttat runt mycket och träffat många nya människor. Jag är väldigt tacksam över vart livet fört mig. 

Under den här perioden har paret fått tre söner – Levi, nio år, Vince, sju år och Zion, snart fyra år. Alla tre sönerna har anammat pappas stora intresse och vill bli hockeyproffs. 

– Det är mitt kall att stå i en ishall på fritiden, säger Michaela och ­skrattar.

Folkfest

När Johannes spelade för laget Köln i Tyskland, kom det runt 17 000 personer på matcherna. En riktig folkfest, med andra ord. Då var Vince nyfödd och Levi skolades in på en tysk förskola. 

– Levi lärde sig flytande tyska och kom hem och lärde mig en hel del. Det var häftigt att bo mitt i Europa med korta avstånd till flera andra länder. När Johannes inte spelade kunde vi sätta oss i bilen för en road trip utan att veta vart vi skulle. Ett härligt äventyr som jag uppskattar mycket i efterhand, berättar Michaela och fortsätter:

– Johannes har fått göra sin dröm och vi har levt säsong för säsong. Aldrig vetat var vi ska bo, var barnen ska gå på förskola. Hockeyn har styrt hur livet skulle bli. Det viktiga för oss är att vi har varit tillsammans allihop, resten spelar mindre roll.

Castingansvarig

Under tiden har Michaela haft projekt­anställningar på olika produktions­bolag; Strix Television, ITV-studios och Delta Studios. Där har hon ”castat” medverkande till olika program, det vill säga att hon på egen hand hittat deltagarna och yrkespersoner som behövs i programmen. Ibland även programledare.

– Jag har researchat till ­kommande säsongen av Renées brygga samt ­Vilket liv! på TV4 som precis har sänts. Likaså Kristallennominerade Högspänning och Husköp i blindo på TV3/Viaplay. Jag hittade deltagarna och gjorde långa djupintervjuer med dem för att se om de passade. Sedan sålde jag in dem till kanalen, som hade sista ordet, berättar hon.

 

Under flera år jobbade Michaela som inslagsproducent. Bilder: Michaela med Roger Pontare och Markoolio.

Driven och kreativ

Men efter 19 år inom tv-produktion kände Michaela att det var dags för ­något nytt. Det råder osäkra tider inom tv-branschen och många program har lagts ned. I kombination med att paret trivs så bra i Oskarshamn, där de bott i fyra år och dessutom köpt hus i Rotvik, ville hon testa sina vingar lokalt. Efter ett samtal till den största reklam­byrån i stan och vd Alexander Carlsson, kom hon på arbetsintervju bara några ­dagar senare och fick jobb på studs. 

– Michaela är både orädd och oblyg, vilket passar perfekt när man jobbar inom försäljning. Hon har en bred kunskap inom mediabranschen och likt hennes tidigare arbete med att sälja in deltagare till tv-program, kommer hon här att sälja marknadskampanjer till företag. Hennes driv, kreativitet och grundtrygghet gör att hon är klippt och skuren för denna roll, där ­visionen är att hon ska ta ett övergripande ­försäljningsansvar för just Stads­magasinet, säger Alexander. 

 

Visste du att…?

• Michaela blev landslagsgymnast som nio­åring och tränade 36 timmar i veckan. 

• Som tioåring var hon en av få som blev ­antagen på Kungliga svenska balettskolan, där hon sedan gick i tre år. 

• Efter gymnastik- och balettkarriären började Michaela på Friidrottsgymnasiet på Bosön, Stockholm. Fyra tjejer och fyra killar från hela Sverige blev antagna i varje årskull. Där gick hon Mediaprogrammet där en del av friidrottsträningen var på skoltid. 

• Under sista terminen 2004 fick Michaela praktik på Radio City, där Adam Alsing var programledare och tog Michaela under sina vingar. Big Brother blev den första tv-­produktionen hon jobbade med. Livet inom media passade henne perfekt och praktiken banade väg för nya, roliga produktioner i ytterligare 19 år. 

 

Fakta

Michaela Kovacs Salmonsson

Ålder: 37 år

Familj: Maken Johannes, sönerna Levi, nio år, Vince, sju år och Zion, fyller fyra år i december

Bor: Rotvik, Oskarshamn

Gör: Jobbar med försäljning på KrePart/­Stadsmagasinet

Fritid: Umgås med familjen, tittar på hockey, åker på loppisar eller till Miljöhuset i Åsa för att hitta fynd

 

Text: Kristin Wennerström, Foto: Cornelia Höglind