Julmarknad i gamla anor

Förberedelserna inför Bråbos traditionsenliga julmarknad är i full fart. Den populära åsnan Elliot kommer återigen att vara på plats. I skogen tar tomtemor emot barnens önskelistor. Ett 30-tal utställare inom mat och hantverk sätter också sin prägel på marknaden. 

Årets julmarknad är den 13:e som Bråbygdens intresse­förening arrangerar. Den första var 2008, med uppehåll ­under pandemi­åren och förra året, då snö­kaos ledde till att julmarknaden ­tvingades ställa in i sista stund. 

– I år hoppas vi på ett tunt lager pudersnö, säger Helen Rennie-Smith, ordförande i Bråbygdens intresse­förening. 

Julmarknaden hålls den 25 novem­ber från klockan 12.00 till 17.00. ­Aktiviteterna är koncentrerade till skolan, Bråbogården och ­lägerplatsen. Runt två tusen besökare brukar komma till Bråbo för att ta del av en marknad som doftar och smakar av gammaldags jul. 

– Det här är en av de ­första julmarknaderna i vår del av Kalmar län, säger Sven Joelsson, som jobbar med förberedelserna inför årets jul­marknad. 

Flera av de populära ­utställarna som varit där tidigare kommer tillbaka i år. I utbudet finns lokal­producerade varor som honung, bröd och äppelmust. 

– Vi är noggranna när vi bokar utställare, det ska vara äkta grejer. Därför blir det mycket hantverk och när det gäller mat satsar vi på när- och lokalproducerat, säger Isak Karlsson, i full färd med att laga det gamla fält­köket, som blivit lite rostigt med åren. 

Bråbo julmarknad är mycket populär och lockar besökare från hela länet. Martin Joelsson och Henrik Jonsson lagar kolbullar, en rätt som uppskattas av många.

 

I Bråbogården serveras gröt och där kan besökarna passa på att värma sig. Ett stort tält monteras också upp vid skolan. I övrigt äger de flesta aktiviteterna rum utomhus. Ett klokt tips är att klä sig varmt. 

Barnens favorit på julmarknaden brukar vara åsnan Eliott som barnen får klappa och mata. 

– Julmarknaden är en ljusfest. Vi tänder upp med eldkorgar och marschaller. Hela vägen ned till läger­platsen är upplyst, förklarar Helen Rennie-Smith. 

Till ­lägerplatsen brukar det gå en strid ström av barn och ­vuxna. Där äter de kolbullar eller träffar tomte­mor och hennes hjälpredor. 

– Barnen är väl­komna att lämna in sina önske­listor hos tomte­mor, säger Helen Rennie-­Smith. 

Kolbullarna är ett ­återkommande inslag och har blivit något av en klassiker för besökarna. Rätten, som tillagas över öppen eld, kan liknas vid en gammaldags fläskpannkaka.

För Bråbygdens intresseförening är julmarknaden ett led i arbetet med att hålla landsbygden levande. Ett 20-tal bybor, med olika ansvarsområden, deltar i förberedelserna och är på plats under själva marknaden. 

– Det vi gör är uppskattat av de ­besökare som kommer. Vi får så ­mycket tillbaka, det är därför vi gör det år efter år, säger Helen ­Rennie-Smith.

– Det är helt enkelt för bra för att inte göra det, lägger Isak Karlsson till.

Christopher Rennie-Smith, Sven Joelsson och Isak Karlsson hjälper Helen Rennie-Smith, ordförande i Bråbygdens intresseförening, med förberedelserna inför årets julmarknad.

 

Text: Urban Löfqvist, Foto: Ingemar Lönnberg och Urban Löfqvist (sista bilden)