Full fart på Coop-bygget!

Coops mångmiljonbygge i Oskarshamns centrum växer i rask takt. Redan i december ska utbyggnaden vara redo att börja användas.
– Allt känns väldigt spännande, säger vd:n Niclas Johansson.

Coops utbyggnad är formad som en trekant och kopplas ihop med den gamla delen. Samtidigt lämnas plats för tre hyresgäster. En större lokal till Cubus till höger (där frukt & grönt och kosmetiken ligger), samt två mindre lokaler där kassorna finns i dag (här flyttar Kronans Apotek in) och längst fram i den nya delen (hyresgäst oklar).

Mycket har hänt på kort tid utanför Coop Extra i Oskarshamn. Stora betongfundament har rests och just nu håller taket på att byggas.
Totalentreprenören PGJ Bygg och platschefen Tobias Brink har fullt upp.
– Det är mycket roddande och planerande eftersom det ligger mitt i centrum, men det är samtidigt ett otroligt kul projekt! Blir häftigt att se det färdiga taket, kommer bli riktigt snyggt, säger han.
Utbyggnaden byggs som en trekant och gestaltas av tre huskroppar med varsin takås. På grund av byggnadens centrala läge har det varit många restriktioner kring utseendet. De tretakåsarna härstammar därför mycket från Oskarshamns gamla bebyggelse.
– Kommunens stadsarkitekter har alltid haft en stor roll i planeringen.
Bland annat kommer det på olika sätt synas att det gått en väg (Hantverksgatan) genom utbyggnaden, säger Niclas Johansson.
I januari togs det första spadtaget och många har följt bygget med spänning.
– Även om det är trångt och stökigt med alla byggmaskiner runtomkring, har jag inte hört en enda negativ kommentar. Det känns väldigt kul att så många är positiva till vår satsning, säger Niclas Johansson.
Allt har också flutit på enligt tidplan. Till sommaren blir även kommunens byggnation av parkeringen etapp ett klar (där det tidigare var resecentrum). Etapp två görs när fasaden till Coops utbyggnad står färdig.
– Planen är att bli klara med vår nya del i november och sedan inreda den. Redan i december räknar vi med att börja använda utbyggnaden till viss del! Det innebär i sin tur att arbetet i den gamla delen av Coop påbörjas och att det blir en jul i lättare ombyggnadskaos, säger Niclas Johansson.
Tanken är att flytta över kassor, frukt & grönt, godis & snacks, husgeråd och förbutik med post och spel till den nya delen. Allt byggs enligt Coops nya koncept gällande färger och dekor, både i den nya och gamla delen. Välbehövligt – med tanke på att byggnaden inte gjorts om i liknande omfattning någon gång sedan starten 1970.
Säljytan blir ungefär detsamma som förut, på grund av att Coop upplåter tre lokaler, en större och två mindre, till hyresgäster. Cubus håller till i den större på 700 kvadratmeter och kommer att ligga där frukt & grönt samt kosmetiken på Coop huserar i dag. De övriga två lokalerna är på 200 kvadratmeter, varav en där Kronans Apotek flyttar in. I den andra lokalen är hyresavtalet inte klart ännu.
– Vi har öppet under hela byggperioden och planen är att allt ska vara färdigt senvåren 2018.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Mikaela Lindholm

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.