110 år med majblomman

Förra året sålde elvaåringen Hampus Lindestål flest majblommor i klassen.
Självklart ville han sälja i år igen. Men denna gång i sällskap med sin syster Antonia.
– Det känns jätteroligt att kunna hjälpa andra barn!

Majblomman har stöttat utsatta barn i 110 år på flera olika sätt. Det kan handla om direkta bidrag till enskilda barn för exempelvis glasögon, eller extra tillskott till skolor och föreningar. Allt för att lindra effekten av barnfattigdom, så att barnen ska kunna vara med i gemenskapen med sina kamrater.
Merparten finansieras genom försäljningen av majblommor. I april vimlade det också av majblommeförsäljare i Oskarshamn. Några av dessa var syskonparet Lindestål, som denna dag stod på Flanaden.
– Det är ju jättekul att sälja majblommor! Fick sälja till den första jag frågade, säger tioåringen Antonia Lindestål, som går i årskurs tre på Rödsleskolan i Oskarshamn.
Hennes bror Hampus går i årskurs fyra på samma skola och sålde även förra året. Det gick så bra att två paket med majblommor för över 3 000 kronor gick åt.
– Sålde bäst i klassen och fick både biobiljett och tårta av majblommeföreningen, säger han stolt.
– Så nu ska jag sälja ännu mer än förra gången!
Deras mamma Malin Lindestål tycker att det är positivt att barnen engagerar sig och tar ansvar.
– De lär sig saker, så som att bemöta nytt folk och hantera växel. Tycker personligen att hela idén med majblomman är en bra grej! Barnen förstår att de gör något gott för andra barn och de vill göra det så bra som möjligt, säger hon och fortsätter:
– Hampus och Antonia har verkligen längtat att få börja sälja, pratat om det i flera veckor. Självklart blir det lite syskonrivalitet vem som säljer mest, säger hon med ett leende.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Mikaela Lindholm

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.