Sprider ljus i mörkret

Allhelgona är den helg då vi uppmärksammar våra döda. Kyrkoherde Anders Byström i Döderhults Församling framhåller traditionen att tända ljus och minnas nära och kära.

– Det här är en tid då vi särskilt minns de som gått före oss och där ljusen lyser upp i novembermörkret. I dagsläget har vi dessutom så mycket mörker omkring oss i övrigt att vi behöver återvinna ljuset. Det vittnar om både vår dödlighet och vårt hopp, konstaterar han.
Under, och även före, allhelgonahelgen vallfärdar besökare till kyrkogården för att smycka anhörigas gravar med blommor och tända ljus mellan Alla helgons dag och Alla själars dag som i år infaller den 4–5 november.
– Det är en stark och viktig tradition och den helg då vi har i särklass flest besökare på kyrkogården. Det är många som inte har någon anhörig på kyrkogården men som ändå kommer till minneslunden, kapellet eller kyrkan och tänder ljus. Många kommer också hit för att bara uppleva stämningen, säger Anders Byström.
Stillhetens kapell, strax intill Döderhults kyrka, är en central och välbesökt plats under allhelgonahelgen. Att tända ett ljus vid altartavlan och stanna upp för en stunds stillhet och eftertanke är mycket uppskattat bland besökare.
– I samband med minnesgudstjänst i kyrkan läser vi även upp namnen upp på de personer i församlingen som har gått bort sedan förra allhelgonahelgen. Det är också en viktig tradition som vi värnar mycket om, betonar Anders Byström.
Många människor har av olika skäl inte möjlighet att ta sig till kyrkan och kyrkogården under allhelgonahelgen. Informatör Linda Tiri i Döderhults församling berättar att de som inte kan närvara fysiskt ändå kan tända ett ljus symboliskt, och även skriva en bön, via Svenska kyrkans hemsida http:// be.svenskakyrkan.se/.
Såväl Anders Byström som Linda Tiri ser fram emot allhelgonahelgen och anstormningen av besökare till Döderhults församling.
– Det är viktigt att minnas våra döda. Vi behöver även det perspektivet i livet, säger de.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm

DETTA HÄNDER I DÖDERHULTS FÖRSAMLING UNDER ALLHELGONA

DÖDERHULTS KYRKA
Lördag 4/11 11.00 Högmässa. Blockflöjtskvartett. Anders Duvlund.
Lördag 4/11 18.00 Minnesgudstjänst med ljuständning. Johannes Friberg, solosång. Anders Duvlund.
Söndag 5/11 11.00 Högmässa. Stefan Lindholm
Söndag 5/11 18.00 Musikgudstjänst. Döderhults kammarkör med solister. Birger Marmvik, ackompanjemang. Anders Duvlund

BOCKARA KYRKA
Lördag 4/11 18.00 Minnesgudstjänst med ljuständning. Kyrkokören. Stina Brockman, flöjt. Bengt-Göran Nilsson

KRISTDALA KYRKA
Lördag 4/11 18.00 Minnesgudstjänst. Kyrkokören. Isabell Hedlund, solosång. Stefan Lindholm

PÅSKALLAVIKS KYRKA
Lördag 5/11 16.00 Minnesgudstjänst med ljuständning. Kyrkokören. Birger Marmvik, orgel. Anders Duvlund

www.svenskakyrkan.se/doderhult
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.