Familjär satsning på smådjur

Dotter och mor samt nyblivna kompanjoner som klinikchef respektive vd. Sedan årsskiftet driver Jennie Larsson och Ylva Alexandersson Smådjurskliniken Oskarshamn tillsammans.

Jennie har haft ett stort djur­ intresse ända sedan barnsben. Något som ständigt har upp­ muntrats av mamma Ylva som också är en hängiven djurfantast.
– Nästan alltid! Jag fick kämpa mycket för att få hyra min första häst. Sedan hade vi plötsligt två egna hästar hemma, säger Jennie och ler vid minnet.
Det var även Ylva som ordnade så att hon fick göra studiebesök på veterinärhögskolan i samband med en träningshelg med hästen och som så småningom ledde till att Jennie utbil­dade sig till veterinär.
Sedan 2009 har hon jobbat som veterinär på Oskarshamns Veteri­närstation. När det stod klart att verksamheten skulle säljas såg Jennie möjligheten att förverkliga sina drömmar och idéer om en modern smådjursklinik i Oskarshamn till­ sammans med mamma Ylva som kompanjon.
– Det är en jätte­ spännande utma­ning som jag inte hade vågat göra utan mammas stöd. Hon har lång erfa­renhet av att driva företag och sköter det administrativa arbetet samtidigt som jag har ansvar för kliniken, förklarar Jennie och Ylva nickar instämmande.
Från att tidigare ha jobbat med alla typer av djur och till stor del ute på fältet är Smådjurskliniken Oskars­hamn, som namnet antyder, inriktad mot enbart smådjur och stationsvård under dagtid.
– Vi har satsat på utökad smådjurs­verksamhet och är i dag två anställda veterinärer som snart blir tre. Vi job­bar huvudsakligen med hundar, katter, kaniner, marsvin och hamstrar. Men vi tar även emot andra typer smådjur i mån av kunskap och möjlighet, berättar Jennie.
I samband med övertagandet vid nyår har kliniken i Kristine­berg även renoverats och fräschats upp. Det har även gjorts en del nyinvesteringar för att modernisera och anpassa verksamheten för bättre behandling av smådjur och de behov som det medför.
– Vi har bland annat investerat i en ny tandröntgen och övrig utrustning för tandvård. En god tandstatus är av yttersta vikt för djurens hälsa och det kommer vi att satsa mycket på i fram­tiden, betonar Jennie.
Hon framhåller även möjligheterna till övrig röntgen, olika typer av operationer, diagnostik och analyser via det egna laboratoriet samt kontroll och undersökning av djurens ögon.
En annan stor nyhet hos Smådjurs­kliniken är förbyggande djurhälsovård genom VetPlan som är en hälsoplan för hund och/eller katt.
– Med VetPlan får du en egen hälsoplanering över året till en fast månadskostnad. I abonnemanget ingår bland annat vissa undersökningar och vaccinationer, samt nära vårdkontakt, råd och vägledning. Vår förhoppning är att VetPlan och ett ökat hälso­medvetande leder till lägre kostnader genom ett minskat behov av avancerad veterinärvård.
– Detta underlättar även för djur­ägarna. Genom att ansluta sig till VetPlan vet man hur djuret mår och minskar riskerna för att djuret ska drabbas av allvarliga hälsoproblem, förklarar Jennie.
Både hon och mamma Ylva är över­tygade om att deras satsning är till stor nytta för alla smådjursägare.
– Med Smådjurskliniken Oskars­hamn ökar vi kompetensen väsentligt mot denna målgrupp och skapar även bättre service och kontinuitet på vår mottagning, framhåller de.

Vidgar vyerna

Det stora djurintresset har fått Ylva Alexandersson att vidga vyerna ytterligare vid sidan av sitt ordinarie jobb som vd och rektor för Etec.

– Jag tycker om djur i alla former och såg det som en kul utmaning att både få vara med och stötta min dotter när hon förverkligar sin dröm och samtidigt bidra till en utökad trygghet och service för alla smådjursägare i Oskarshamn med omnejd, säger hon.
Som vd kommer Ylva främst att vara ansvarig för Smådjursklinikens administrativa arbete.
– Att praktiskt ta hand om djuren överlåter jag åt Jennie och hennes kollegor som är experter på detta, förklarar hon leende.
Ylva Alexandersson är även ordförande för Strokkur Islands­ hästförening i Mönsterås sedan starten 1996.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Mikaela Lindholm, Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.