Sätter Hjortberget på skidkartan

Schaktmassor i mängder säkerställer Hjortbergets framtid.
Närmare bestämt 35 000 kubikmeter som har bidragit till att göra såväl platån på toppen som de olika nedfarterna, pisterna och liftspåret redo för framtiden.

En mängd projekt och inves­teringar som redan har satt Hjortberget på den regionala skidkartan.

Under hösten har lastbilar med schaktmassor gått i skytteltrafik till Hjortbergets topp. Något som vinterns skidåkare nu kan njuta frukterna av.
– Genom att fylla ut har samtliga pister och nedfarter har vi fått jämnare underlag och förbättrade fallinjer. Vi har också fyllt ut på toppen och förberett för den nya liftanläggningen. Dessutom är detta ett ytterligare steg mot vår framtida vision för Hjortberget som en attraktiv åretruntanläggning, konstaterar ordförande Jim Håkansson och Mikael Nilsson i Hjortbergets skidklubb nöjt.
Visionsarbetet tog fart för några år sedan och har genom målinriktat arbete resulterat i en mängd projekt och inves­teringar som redan har satt Hjortberget på den regionala skidkartan.
– Allt började vintern 2010 när det äntligen kom lite snö och liften kunde hålla öppet någon vecka. Det gav blodad tand och året efter bildades skidklubben. Under de senaste fyra åren har vi investerat ungefär tre miljoner kronor i anläggningen. Genom en bred och omfattande kompetens i gänget och otroligt mycket egen­arbete uppskattar vi att det motsvarar närmare 15 miljoner i reellt värde, berättar Jim Håkansson.
Investeringarna hittills, i form av bland nedlagt rörsystem för vattentill­gång och totalt fyra nya snökanoner, ny pistmaskin och ny belysning, medförde att förra vintern blev en rekordsäsong.
– Trots att det nästan inte kom nå­gon natursnö alls kunde vi ha backen öppen vid 34 tillfällen under sju veckor. Vi hade även skidskola, uthyrning samt kafé och restaurang igång under hela säsongen. Det kom bland annat folk med buss från Färjestaden för att åka skidor i Hjortberget. Ryktet spred sig snabbt, framhåller Mikael Nilsson stolt.
Både han och Jim Håkansson räknar med att årets säsong ska bli minst lika bra. Produktionen av konstsnö har varit igång till och från sedan mitten av december och såväl kanoner som pistmaskin börjar bli inkörda. Positivt är också att en handfull av klubbens ungdomar har fått grunderna som skidlärare vid en utbildning i Sälen.
– Vi har även ordnat ytterligare belysning och så kallade rails i teknik­backen och förbättrat dräneringen för smältvattnet. Allt för att besökarnas upplevelse av Hjortberget ska vara så bra som möjligt, förklarar de.
Och den kommer att bli ännu bättre. Liftkampanjen, där både näringsliv och privatpersoner har bidragit med sponsring per meter, är på upploppet. Trots att det återstår drygt 200 meter innan hela liftsträckan på 600 meter är ekonomiskt säkrad har klubben bestämt sig.
– Vi har ett unikt tillfälle att genom en kontakt kunna köpa den lift som vi såväl behöver. Så vi kommer att genomföra investeringen så fort kampanjen är i mål. Vår förhoppning är att näringslivet ställer upp för att trygga den sista biten av liften. Eftersom vi redan förberett med de fyllnadsmassor som krävs räknar vi med att den nya liftanläggningen ska vara på plats till nästa vinter, säger Jim Håkansson.
Ännu mer är på gång; toppstuga med grillplats för åretruntanvändan­de, startkur för framtida alpintäv­lingsverksamhet, längdskidspår med konstsnö, utkikstorn och en hel del annat stort och smått som ska bidra till att öka Hjortbergets attraktions­ kraft ytterligare.
– Här finns alla möjligheter till ytterligare vinter­ och sommar­ aktiviteter. Vi har många spännande framtidsprojekt som vi kommer att jobba vidare med!

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.