Spindeln i nätet på Hjortberget

På morgonen, lunchrasten, kvällen och natten. Oskarshamns egna snögubbe Erik Bergstrand rycker in när det behövs – helt ideellt. Allt för att hålla Hjortbergets skidanläggning öppen för alla.

– Klart det ska vara nypistat när backen öppnar klockan 9 på morgonen, säger han.

Det var barnens intresse för skidåkning på Hjortberget som fick föräldrarna Erik Bergstrand och Nathalie Reyper att engagera sig ideellt. Här med barnen Karl, Maja och Hugo.

Till vardags arbetar Erik Bergstrand i det egna företaget Bergstrands Röjartjänst, vilket innebär att han med hjälp av maskiner exempelvis sopar gator, klipper vägkanter och plogar snö för kommunens invånare. Mycket av hans övriga tid, speciellt på hösten och vintern, går till en enda sak. Se till att både hans fyra barn och alla andra barn i Oskarshamn med omnejd har tillgång till en skidanläggning av högsta standard.
– Jag tog med barnen till backen för fyra år sedan. Ställde dem på skidorna och de stormtrivdes direkt. Då började jag engagera mig som förälder.
Nu är Erik Bergstrand spindeln i nätet för alla de som hjälper till att hålla Hjortberget igång. Dag som natt, vardag som helg. Oavsett tidpunkt på dygnet finns han tillgänglig.
– Under snöproduktionen gäller det att titta till snökanonerna en eller två gånger per natt så de inte strular. Samt att hålla stenkoll på temperaturen. Blir det för varmt sprutar de bara vatten och måste stängas av, säger han.
Dessutom är han en av dem som kör pistmaskinen. För att det ska vara skid- och pulkavänligt när backen öppnar, gäller det att börja runt klockan 06.
Hans helhjärtade engagemang för Hjortberget uppmärksammades i höstas, då Föreningsriksdagen i Oskarshamn gav honom priset Årets eldsjäl efter en nominering av Hjortbergets skidklubb.
– Hade ingen aning om detta när jag kom till prisutdelningen, det blev en glad överraskning. Lägger runt 300 ideella timmar per säsong i backen, så det känns bra att vara uppskattad. De kallar mig för Oskarshamns egna snögubbe, säger han med ett skratt.
Även Erik Bergstrands familj tillbringar mycket tid i backen. Sambon Nathalie Reyper hjälper till i caféet med alltifrån att baka våfflor till att brygga kaffe. Barnen lägger större delen av sin fritid i backen under säsong, varav den äldsta dottern Ebba nyligen utbildat sig till skidlärare tillsammans med två andra ungdomar i Hjortbergets skidklubb.
Totalt sett är 49 personer engagerade i klubben. Varje dag anläggningen är i gång krävs det runt åtta ideellt arbetande personer i skidbacken, liftkuren och caféet. Målet är att hålla öppet mellan jullovet och sportlovet.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA NY LIFT
Den 40 år gamla skidliften på Hjortberget behöver bytas ut innan den går sönder.
För det krävs det att de lokala företagen ställer upp och finansierar den nya liften på 3,5 miljoner kronor. För 5 000 kronor är du med och bidrar till en meter av den nya liften. Som tack får ditt företag synas med sin logotype på Hjortbergets hemsida samt ett säsongskort för en person i fem år. Än så länge är nästan 400 av 600 meter finansierade. Förhoppningen är att beställa en ny lift i slutet av februari.

FAKTA ERIK BERGSTRAND
Ålder: 41 år
Bor: Oskarshamn
Familj: Sambon Nathalie, barnen Ebba, 18, Karl, 14, Maja, 9 och Hugo, 1,5
Yrke: Egenföretagare på Bergstrands Röjartjänst
Gör på fritiden: Hjälper till på Hjortberget

page20image16327392

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.