Imponerande samlare trivs i den virtuella världen

I spelets värld är han precis som vem som helst. 15-åriga Jonathan Ottosson, som är funktionsnedsatt på grund av en CP-skada, älskar tv-spelet Skylanders och har en imponerande samling på 357 stycken tillhörande figurer.

Jonathan Ottosson från Norrby, Oskarshamn var bara fyra månader gammal när han fick en hjärnblödning och utvecklade en CP-skada.

När Jonathan Ottosson var nio år upptäckte han spelet Skylanders och började samla på tillhörande leksaksfigurer. Nu är han 15 år och intresset är större än någonsin. Med 357 Skylanders-figurer är han något av en storsamlare.

– Han slutade äta helt. Läkaren sa att han aldrig skulle kunna röra sig eller prata. Men redan vid sju månaders ålder sa Jonathan ordet ”pappa” på skötbordet. Jag stortjöt. Sen dess har han pratat, berättar mamma Carola Ottosson stolt.
Även rörligheten har blivit bättre, även om Jonathan behöver diverse hjälpmedel så som rullstol och liftar till säng och toalett. Han kan äta lite grann, helst godisbilar, men sondmatas via magen fyra gånger om dagen.
– För oss har det aldrig varit något problem. Därför har det inte varit det för Jonathan heller. Han är en ganska normal grabb, förutom moppeåkningen då förstås. Men elrullstolen går i tolv kilometer i timmen, säger Carola med ett skratt.
Att vara annorlunda är dock aldrig lätt, särskilt inte som barn. Vid nio års ålder började Jonathan visa intresse för tv- och datorspel. I den virtuella verkligheten har han samma förutsättningar som alla andra och självförtroendet höjs vid varje uppdrag.
– Jag spelar helst Skylanders. Det finns mycket att göra på varje bana och det känns bra att klara av dem.
Spelet utspelar sig i en värld bestående av flygande öar. Dessa försvaras av en brokig skara kämpar kallade Skylanders. För att spela spelet behövs det köpas till fysiska Skylanders-figurer som har ett inbyggt digitalt chip. När leksaken placeras på den elektroniska enheten Portal of Power väcks den till liv i spelet, genom att chipet berättar vilken figur leksaken motsvarar. Jonathan Ottosson har köpt 357 stycken. Eftersom varje leksak kostar runt 99 kronor har det blivit en ansenlig summa efter sex år.
– Kosta vad det kosta vill. Datorn är hans stora grej, precis som att hans tvillingbror Jesper håller på med hockey. Jonathan har flera kompisar som spelar Skylanders, både hemma hos honom och online, vilket betyder mycket för honom, säger mamma Carola.
Spelandet har också väckt ett annat intresse till liv – musik. Jonathan drömmer om att bli kompositör för musik inom tv/datorspel. Efter att ha praoat hos Johan Swärd på Musikkompaniet i Oskarshamn AB har han bestämt sig för att läsa Estetprogrammet på Oscarsgymnasiet i höst

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA CEREBRAL PARES (CP)
Vid cerebral pares är rörelseförmågan påverkad, en eller flera muskler fungerar inte som vanligt. Ju svårare CP desto fler funktionsnedsättningar. Sjukdomen beror på att hjärnan har fått en skada någon gång innan två års ålder. Symtomen finns kvar hela livet men kan minska med tiden genom behandling, träning och att personen växer och utvecklas. Ungefär 2 av 1000 barn i Sverige har en CP-skada.

Källa: 1177.se

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.