En inspiration för kvinnliga företagare

Oskarshamnaren Frida Stierna hyllar kvinnliga entreprenörer runt om i Sverige genom sin populära blogg Woment.
Samtidigt är hon en framgångsrik entreprenör själv. Nu väntar nästa steg i företaget Aina May där hon väcker liv i material som skulle ha kastats.

Det var förra våren som två­ barnsmamman Frida Stierna valde att satsa på sin dröm om att starta eget. Bara några dagar innan hon skulle föda dottern Sally registrerade hon företaget Aina May hos Skatteverket.
– Det var dags. Gick Företagarskolan på Nova under graviditeten och när min mormor gick bort i januari 2018 kände jag att livet är för kort för att bara vänta. Både hon och jag föddes i maj, därav ”May”, och min farmor hette Aina. Maj är månaden när allt väcks till liv, berättar hon.
Det är också just det som är affärs­idén. Att väcka saker till liv igen. Frida Stierna förvandlar nämligen gamla hotellakan till nya textilier för barn. Filtar, påslakan och örngott för spjäl­ säng i fyra olika designer. Allt i härliga pastellfärger och ekologisk bomull med polyestermix.
– Har nästan sålt slut på den första kollektionen nu. Trots att jag inte har sålt via några återförsäljare, bara genom min egen webbshop. Det har verkligen gått jättebra, säger hon.
Idén kom när Frida Stierna läste en artikel om två kvinnor som återbrukade textilier från hotell till nya tygkassar.
– Tog kontakt med dem och blev superinspirerad. Att ta tillvara på jordens resurser på det sättet tilltalade mig verkligen. Att sy om textilier var dock en helt ny värld för mig, jag kan inte ens sy en rak söm, säger hon med ett skratt.
Frida Stierna började med att starta ett samarbete med Lindbytvätten på Öland som hyr ut lakan till hotell i södra Sverige, bland annat Oskarshamn. Det visade sig att de kasserar en stor mängd lakan varje vecka genom att elda upp dem.
– När det blir ett litet hål eller en fläck som inte går bort, går inte laka­ net att hyra ut längre. Fast resten av lakanet är av hög kvalitet, säger hon.
Genom att klippa bort delen av lakanet som är skadat, kan lakanet återvinnas och förvandlas till en ny produkt. Ett företag i Kalmar syr om det till filtar, påslakan och örngott medan ett företag i Borås färgar om tygerna i en helt miljövänlig textilfärgning. Frida Stierna förpackar och etiketterar produkterna hemma i Svalliden.
– Jag gör dem säljvänliga helt enkelt. Nu håller jag på med min andra kollektion och det blir en hel del nyheter framöver. Bland annat pås­lakan och örngott för juniorsängar samt fodral till prydnadskuddar.
Dessutom vill hon arbeta in Aina May i offentliga miljöer så som hotellobbys, restauranger och väntrum.
– Har mycket på gång, vill också arbeta med återvunnit linne och nya färger. Drömmen är att kunna livnära mig på företaget, berättar hon.
Men det stannar inte där. I december satte Frida Stierna sin andra affärsidé i rullning: bloggen www.woment.se. Här intervjuar hon andra framgångsrika kvinnor i Sverige som startat företag, sedan skriver hon artiklar och länkar till deras webbshopar och dylikt.
– Det började med att jag ville lära mig av andra, men det har utvecklats till så mycket mer. Lägger regelbundet upp nya entreprenörer på bloggen och har redan 2 000 läsare varje vecka. Förhoppningen är inspirera andra kvinnor att satsa på sina drömmar, att det inte behöver vara så krångligt att starta företag.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAKTA FRIDA STIERNA
Ålder: 31 år i maj
Bor: Hus i Svalliden
Familj: Sambon Thom, barnen Signe, 3 år och Sally, 10 månader
Kommer från: Vimmerby
Yrke: Mammaledig från jobbet som personalvetare på Scania, egenföretagare
Intressen: Umgås med familjen och inredning

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.