Jackpott för driftigt hockeyfan

Utbildningen på Nova banade väg för drömjobbet. Som drifttekniker på Arena Oskarshamn förenas Simon ­Dunsäters arbetsuppgifter med hans största intresse: ishockey och fotboll.
– Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att jobba på.

För runt åtta år sedan gjorde Simon Dunsäter sin andra LIA-period (Lärande i arbete) på Nova Utbildning, FoU och Affärsutvecklings tvååriga utbildning till Drifttekniker/Processoperatör. En praktikperiod som skulle varit på Oskarshamn Energi, men som i stället blev på Arena Oskarshamn.

– Det var verkligen inte planerat från början. Min stora passion i livet är idrott och när jag fick höra att de hade just en drifttekniker på Arenan, ledde det ena till det andra. Efter LIA:n erbjöds jag sommarjobb där och sedan även en heltidstjänst som drifttekniker. De insåg att de behövde två drifttekniker som arbetar i skift, säger Simon Dunsäter. 

Det är många filter som behöver bytas i simhallens reningssystem i Arenans källare. En av många arbets­uppgifter som Simon Dunsäter gärna utför.

Älskar hockey

En dröm som blev sann för den numera 29-åriga oskarshamnaren, som följt IK Oskarshamn sedan barnsben.

– Min pappa började ta med mig på matcherna när jag var runt fem år gammal. Sedan dess har jag knappt missat en enda match. Nu när de är med i SHL är det förstås extra roligt, säger han.

Och det är inte heller alla som får vara med på så nära håll, både på matcher och träningar, som Simon Dunsäter. Som drifttekniker spolar han bland annat isen och ser till att kylmaskinen fungerar som den ska. 

– Vad som helst kan också hända under en match och då gäller det att vara redo. Pressen är också en annan nu sedan SHL-avancemanget, att vi måste leverera varje matchkväll. Allt har blivit större, med kameror till höger och vänster, och kravet på driften är annorlunda. Går det en säkring exempelvis gäller det att vara snabb och fixa det, förklarar han.

I jobbet som drifttekniker på Arena Oskarshamn är även driften av simhallen en stor del av vardagen. Att vattnet renas och har rätt klorhalt samt pH-värde är självfallet av största vikt. I källaren under simhallen ryms den stora anläggningen för detta.

– Här är jag mycket och ser till att allt fungerar som det ska. Byter vattenfilter och kollar alla värden bland annat. Jobbet som drifttekniker är väldigt varierat, vilket jag tycker om. Det kan vara alltifrån att spola is på bandybanan på vintern, till att klippa gräs på till exempel fotbollsplanen för Oskarshamns AIK på sommaren.

Viktig utbildning

Variationen i kombination med att han får utlopp för sitt stora idrottsintresse, gör att trivselfaktorn är hög. 

– Det är mitt drömjobb, så är det. Och jag hade inte haft det om jag inte gått utbildningen på Nova. Är väldigt tacksam för det, säger han.

Utbildningen Drifttekniker/Processoperatör är en Yh-utbildning på två år, som ges på distans med regelbundna träffar i Oskarshamn eller i Växjö. Yrkesrollen är högt eftertraktad på den lokala arbetsmarknaden och omfattar en rad olika branscher inom energi- och processindustri.  

– Det är viktigt för oss som företag och regionen i stort att denna utbildning finns i närområdet. Vi ser ett fortsatt behov av utbildade drifttekniker i framtiden och då är utbildningen en bra grund, säger Ambjörn Pernius, driftchef, OKG och Martin Kullman, kompetenssamordnare, OKG. 

 

Fakta

Simon Dunsäter

Ålder: 29 år

Bor: Tratten, Oskarshamn

Familj: Sambon Amanda och bebis på gång

Jobbar som: Drifttekniker på Arena ­Oskarshamn

Fritidsintressen: Ishockey, fotboll och golf (spelar golf själv) 

 

Emilié Fager, lärare på Nova i Oskarshamn, berättar att utbildningen till ”Specialist­undersköterska – äldre och välfärdsteknik” startar till hösten.

Guldkant i vardagen

Är du undersköterska, men sugen på att utvecklas?
Ta chansen och läs till specialistundersköterska med inriktning äldre och välfärdsteknik.

Programmet startar i höst på Nova i Oskarshamn och riktar sig till undersköterskor med minst ett års arbetslivserfarenhet, som vill vidga sin kompetens. 

– Hjälpmedlen för vård av äldre blir bättre hela tiden, men också mer digitala. Då gäller det att hänga med i utvecklingen. På vårt program ”Specialistundersköterska – äldre och välfärdsteknik” får du möjligheten att förkovra dig i just detta och sätta guldkant på dina kunskaper inom området vård av äldre, berättar läraren Emelié Fager på Nova Oskarshamn.

Välfärdsteknik bidrar till att skapa ökad livskvalitet inom vård och omsorg. Det kan handla om tillsyn nattetid via kamera, digitala trygghetslarm, gps-larm och medicin-påminnare. Allt för att omsorgstagaren ska få ett värdigare och mer självständigt liv. 

Välfärdsteknik hjälper också till att effektivisera och kvalitetssäkra arbetet i vården och förbättra arbetsmiljön för personalen. 

– Utbildningen syftar till att undersköterskan ska känna sig tryggare och säkrare i sin yrkesroll. Det är väldigt skönt att ha mycket med sig i sin kunskapsbank på jobbet och för många av våra nuvarande studenter har detta blivit en form av nytändning. För de äldre är det förstås också jättebra, de får en så bra och säker vård som möjligt, säger Emelié Fager.

Kommer växa

Charlotte Kreutz Lundgren, områdeschef inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun, berättar att välfärdsteknik är ett område som kommer att växa enormt under de kommande åren och ge en helt ny dimension till arbetet som undersköterska.

– Medarbetare som kan vägleda kollegor, brukare och anhöriga i användningen av den senaste välfärdsteknologin kommer vara väldigt värdefulla för oss i omsorgen. De blir som en brygga mellan den personliga omvårdnaden och de möjligheter vi får med teknikens stöd, säger hon. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Höstens utbildningar på Nova

Programutbildningar YH

• Drifttekniker/Processoperatör

• Produktionsteknik

• VVS-ingenjör

• Tandsköterska

• Stödpedagog inom funktionshinderområdet

• Specialundersköterska – äldre och ­välfärdsteknik

Programutbildningar högskola

• Sjuksköterskeprogrammet

• Förskollärarprogrammet

Mer information på www.novaoskarshamn.se