Närodlat med Pärodlat

Från producent till konsument – utan mellanhänder. När REKO-ringen startade i Oskarshamn blev det en omedelbar succé.
– Mina gröna kassar sålde slut, säger Pär Lord på det lokala företaget Pärodlat.

Att handla närproducerat är hetare än aldrig förr. I augusti var första utlämningen för REKO-­ring Oskarshamn, en Facebook­-grupp för producenter och konsumenter av närproducerade livs­medel i Oskarshamn med omnejd. Hundratals personer slöt upp vid ett specifikt klockslag på parkeringen vid Arena Oskarshamn, för att köpa för­ beställda varor direkt av producenten.

Oskarshamnaren Pär Lord, som odlar grönsaker och kryddväxter på ekologisk grund, hade precis skördat och förberett med välfyllda kassar till utlämningen.
– Jag kallar det för veckans gröna kasse. Den består av en mix av det jag har mest av just för tillfället, så som sallad, gurka, tomater, zucchini och kryddor, anpassat för en veckas behov. Tanken är att fortsätta erbjuda det varannan vecka så länge det finns grönsaker, berättar han.

Pär Lord brukar en yta på cirka 2 000 kvadratmeter intill sitt föräldrahem på Äppelgatan i Norrby. Här har han växthus, en odlingstunnel och flera grönsaksland. Odlingsintresset har funnits länge men blommade ut på allvar förra sommaren när han började sälja grönsaker till restauranger.
– Från början tänkte jag odla för självhushåll men insåg snabbt att det blev mer grödor än vad vi kunde äta själva. Då kom tanken att börja sälja. Sökte och fick bidrag från Kustlandet, via ett Leaderprojekt som gynnar glesbygden, vilket gjorde att jag kunde bygga en skördebod och ett växthus. Nu säljer jag till ett tiotal restauranger och storkök. I början av sommaren startade jag även gårdsförsäljning till privatpersoner, på efterfrågan. REKO-­ringen var en bra bonus.

Att Pär Lord lägger större delen av sin fritid, både kvällar och helger, på sin stora hobby är ingen överdrift. Han har till och med tagit ledigt på måndagarna från sitt jobb som drift­ingenjör på Oskarshamns sjukhus för att hinna med allt.
– Odlingen är min stora passion. Glädjen att driva upp något från frö och se det växa, det är fantastiskt. Sen är företagandet en tjusning. Att få se så många uppskatta det jag odlat är en extra sporre, säger han.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

KUL ATT VETA OM PÄRODLAT

  • Där Pärodlat ligger i dag var en gång en handelsträdgård som Pär Lords morfar höll i på 1920-talet till och med 1960-talet. Därefter låg det i träda runt 50 år tills Pär Lord valde att köpa loss marken 2012 och börja bruka den igen.
  • Många plantor denna sommar har vuxit upp i ett bergrum i Hjortberget. Under vintern testade nämligen Pär Lord att driva upp plantor med konstgjort ljus, en så kallad hydroponisk odling. Nu satsar han dock helt på odling utomhus.
  • Alla grönsaker från Pärodlat är odlade på ekologisk grund, helt utan bekämpningsmedel. Istället använder sig Pär Lord av andra miljövänliga metoder för att hålla exempelvis ogräs borta.
  • Som näring till grödorna nyttjar Pär Lord stallgödsel och hemmagjort nässelvatten. Allt vatten till odlingen kommer från egen brunn.