Biokrönika: 2019’s filmår

Självklart kan vi än så länge inte presentera några exakta siffror för 2019. Men ska vi gå på magkänsla så känns det ändå som ett bra filmår. Och det är inte slut än… 

Året började lite tveksamt då 2018 inte bjöd på någon riktig juldagssuccé, men visst var det skönt att ha Sune vs. Sune att luta sig mot. Det var en film som drog folk långt in på sportlovet. En riktig långkörare som vi hoppas få en repris på nu i december då nästa Sunefilm har premiär. Januaris största succé var väl annars ”Britt-Marie var här”, en film som kanske inte upprepade ”föregångaren” En man som heter Oves succésiffror, men ändå en klassisk svensk publikdragare.

Kollar vi de första sex månaderna av 2019 så finns det dock ett par filmer som verkligen står ut och som verkligen fick Saga att blomma. Draktränaren 3 och den sista Avengers-filmen – Endgame. 2019 var också året då Disney’s nya live-action-filmer dundrade in: Dumbo, Aladdin och Lejonkungen. Tre givna succéer kunde man ju tro. Tyvärr dök Dumbo direkt (trots öronen), Aladdin spelade blygsamt medan Lejonkungen var den enda som stod upp till förväntningarna. Vilken kioskvältare!

När det kommer till musikfilmer så är det två stycken jag kommer minnas länge: Rocketman om Elton John, Yesterday om killen som helt plötsligt vaknar i en värld där ingen känner till The Beatles. Två fantastiska rullar som fortfarande värmer. När sedan hösten rullade in så hoppades vi självklart på del två av DET. DET blev ingen succé den här gången. På något sätt misslyckades filmmakarna och uppgiften att följa upp den första filmen blev dem övermäktig. Synd.

Men nu kan vi blicka framåt mot ett riktigt skön avslut av 2019 – Star Wars, Frost 2 och En del av mitt hjärta. Tre filmer som kommer förgylla julhelgen för både barn och vuxna. Och så Sune-filmen så klart – räkna aldrig ut Sune. Hoppas ni får en härlig december-månad och att ni tittar in på en julmust, en bra film och lite popcorn någon dag.

Jonas Frykman

KOMMANDE FILMER I URVAL:

Jumanji – The Next Level – 6 december
Black Christmas – 13 december
Star Wars – The Rise Of Skywalker – 18 december
En del av mitt hjärta – 25 december
Frost 2 – 25 december