Efterlängtad premiär för svensk storfilm

En fartfylld actionkomedi för hela familjen. 

På juldagen den 25 december har årets svenska storfilm
”Ett sista race” premiär på bioduken. En film som är producerad av 35-åriga Stefan H. Lindén från Oskarshamn.

– Jag har alltid haft en dröm om att göra en film för hela Sverige, säger han med ett leende.

Många väntar med ­spänning på filmen som väntas bli en storsuccé. Med skådespelare som David Hellenius, Malin Åkerman, Malte Gårdinger, Johan Glans, Sissela Kyle, Johan Ulvesson, Peter Dalle och Ola Forssmed, är Ett sista race minst sagt stjärnspäckad.

– Många av dessa är dessutom fantastiska komiker, så filmen är ­underhållande kan jag lova! En riktig kioskvältarfilm, i samma skrå som Sällskapsresan, 100-åringen som ­försvann och serien Solsidan, säger Stefan H. Lindén och nämner att ­Edward af Sillén är regissör och dessutom en av manusförfattarna för filmen tillsammans med Lars ­Johansson. 

Fartfylld resa

David Hellenius har även han skrivit manus och har dessutom en huvudroll, som streetracing-legenden Dennis. Dennis har levt på fel sida lagen hela sitt liv och försummat både sitt äktenskap och sin dotter Hanna. När han väl bestämmer sig för att leva ett ansvars­fullt liv, bestämmer sig nu 16-åriga Hanna för att delta i ett bilrace med sin nya kille. För att stoppa henne ger sig Dennis och hans exfru Tove (Malin Åkerman) ut på en resa som blir början på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige. 

– Filmen har mycket action och är gjord för bioduken. Den är också viktig för svensk film som helhet. En storsatsning i en bransch som gått dåligt sedan pandemin. Svensk film har haft det tufft och fortsätter det så, kanske vi inte får se så mycket svensk film i fortsättningen, säger Stefan H. Lindén.

Oj, vilken press på dig som ­producent. Hur känns det? 

– Jag har alltid haft en dröm om att göra en film för hela Sverige. Men det är klart att jag fått nypa mig i armen ibland. Jag är otroligt tacksam för allt förtroende jag fått.

Älskar sitt jobb

Det var efter hans tv-serie Eagles, som utspelar sig i Oskarshamn, som karriären gick spikrakt uppåt. Sedan 2019 har Stefan H. Lindén varit med och producerat fem säsonger för tv och tre långfilmer. 

– Jag har världens roligaste jobb. Just när det gäller Ett sista race har vi verkligen försökt skapa en film för hela familjen. Inspelningen var otroligt kul men också krävande ibland. Vi var tvungna att köpa in många bilar för alla stunts och vi hade faktiskt ett team med bilmekaniker på heltid. Vid ett tillfälle var alla tre bilar som David Hellenius skulle köra alldeles för tilltygade och det behövdes en bil redan dagen därpå – då var man inte så kaxig, säger Stefan och skrattar.

– Våra bilmekaniker lyckades som tur var se till att en av bilarna kunde rulla. Vi spelade in filmen ­sommaren 2022 och det var en makalöst rolig tid. Nu i somras spelade vi in en annan långfilm, ”En del av dig”, som har premiär nästa år på Netflix. 

Inspelningen av Ett sista race var actionfylld och bjöd på många skratt.

Inspelningen av Ett sista race var actionfylld och bjöd på många skratt.

 

Nytt kapitel

Livet har gått i hundra knyck för Stefan H. Lindén, som dessutom fått två barn med sin fru Mathilda under samma period. Juni, fyra år och Lily, ett år. 

– Det har varit en hel del resande och mycket tid borta från barnen. Därför har jag bestämt mig för att tacka ja till ett mycket spännande jobb­erbjudande. Jag kommer att börja som Creative executive producer på Netflix. Det innebär att jag sitter i det nordiska teamet som arbetar med de ­nordiska filmerna och serierna på Netflix, ­berättar han förväntansfullt. 

Men innan dess är det förstås fokus på Ett sista race, som har premiär på juldagen. Stefan H. Lindén kommer faktiskt själv på premiären på Saga­biografen i Oskarshamn.

– Jag tänkte säga några ord till publiken innan filmen visas. Sagabiografen är den biograf jag vuxit upp med och lärt mig att älska film i. Det känns som en självklarhet att se premiären här. Kanske bjuder jag på någon överraskning också, säger han hemlighetsfullt. 

 

Träffa Stefan
Ta chansen och träffa Stefan H. Lindén på premiären av Ett sista race på Saga i Oskarshamn!

Stefan H. Lindén

Ålder: 35 år

Familj: Frun Mathilda, döttrarna Juni, fyra år och Lily, ett år

Bor: Stockholm, men kommer från Oskarshamn

Gör: Filmproducent på SF Studios

Fritid: Umgås med familjen, följa IK Oskarshamn, sport, film, musik, lyssna på ljudböcker

Bästa med Oskarshamn: För mig är det flera saker. Närheten till våra familjer, de fina sommar­dagarna i solskenet med Latitud 57 och den kokande stämningen på match­dagarna under vinterhalvåret i Be-Ge Hockey Center

 

Ett sista race (2023)

Biopremiär: 25 december

Genre: Svensk actionkomedi

Regi: Edward af Sillén

Manus: Edward af Sillén, David Hellenius och Lars Johansson

Produktion: Stefan H. Lindén

Huvudroller: David Hellenius, Elsa Öhrn och Malin Åkerman

Handling: Streetracing-legenden Dennis som levt hela sitt liv på fel sida om lagen har nu bestämt sig för att börja leva det ansvarsfulla och stilla livet. Något som snart bryts upp när Dennis får reda på att hans dotter Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie. För att stoppa Hanna beger sig Dennis och hans ex-fru Tove ut på en resa för att hämta hem dottern. Det är början på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige.

 

Text: Kristin Wennerström, Foto: Curt-Robert Lindqvist, SF Studios