Upplärd i optimal miljö

Som så många andra av Sveriges främsta ­mäklartalanger kan David Rosander kalla sig en produkt av Svensk ­Fastighetsförmedlings Mäklarskola. Snart är han redo att börja sin tjänst i Oskarshamn.

Ett års målmedvetna studier är på väg att nå sin kulmen. I december är David Rosander färdig fastighetsmäklare med placering i Oskarshamn.
– Jag har tidigare jobbat i butik och med försäljning, men har alltid haft målet att plugga vidare. Därför började jag läsa till en kandidatexamen i ekonomi och bestämde mig längs vägen för att bli fastighetsmäklare, vilket nog funnits i bakhuvudet hela tiden, säger David Rosander.

Fördelarna med Svensk Fastighetsförmedlings Mäklarskola vägde tungt i beslutet. Tack var det unika upplägget går David Rosander direkt till en anställning vid bobutiken i Oskarshamn efter att studierna är avslutade.
– Det är en bättre väg till yrket än den traditionella eftersom man får med sig så mycket mer. Till exempel är jag redan insatt i alla verktyg och system som Svensk Fastighetsförmedling använder sig av. Dessutom behöver jag inte känna någon stress över att hitta praktik- eller arbetsplats då det redan ingår i utbildningen, konstaterar David Rosander.

Genom Svensk Fastighetsförmedlings Mäklar­skola har både Erika ­Axtelius och David Rosander hittat en bättre väg till mäklaryrket.

Känt ansikte

För många i Oskarshamn är David Rosander ingen ny bekantskap. Parallellt med studierna har han arbetat som mäklarassistent på Svensk Fastighetsförmedling sedan februari.
– Möjligheten öppnades för mig att bli mäklarassistent när Erika behövde någon som kunde hjälpa till. Det är en stor fördel att jag redan har träffat mycket kunder och förhoppningsvis har blivit lite igenkänd. Det kommer att underlätta mycket när jag snart tar steget till att jobba som mäklare.

Utbildning och mentorskap

Erika Axtelius, som även hon har gått Svensk Fastighetsförmedlings Mäklarskola, ser fram emot att få en kollega som är redo att kasta sig in i hetluften direkt.
– Och jag vill särskilt lyfta fram kompetensen på Högskolan i Gävle, som ansvarar för utbildningen. Föreläsarna är allt från erfarna mäklare till domare och advokater med stenkoll på det juridiska. Det är verkligen inspirerande att lyssna till och lära sig av så kunniga människor, säger Erika Axtelius som också har agerat mentor åt David Rosander under hans studietid.
– Att ha Erika som mentor har varit väldigt värdefullt för mig. Hon har gått samma väg som jag och vet vad som krävs under utbildningstiden. Vi har även bollat idéer med varandra om hur kontoret kan utvecklas och vi har många spännande planer för framtiden, säger David Rosander.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist


DAVID ROSANDER

Ålder: 27

Bor: Bostadsrätt i Oskarshamn

Familj: Sambo, katt och hund

Gör: Mäklarassistent och blivande ­fastighetsmäklare på Svensk Fastighets­förmedling i Oskarshamn

Fritidsintressen: Hockey, träna på gym


Skräddarsydd mäklarutbildning

Svensk Fastighetsförmedling ska vara det självklara valet i alla lägen för den som ska sälja eller köpa en bostad. Och på samma sätt vara det självklara valet för den som vill läsa till fasighetsmäklare.
Därför finns Svensk Fastighetsförmedlings ­Mäklarskola, som drivs i samarbete med Högskolan i Gävle.

SF:s Mäklarskola utbildar ­blivande mäklare under 17 månader. ­Utbildningen innebär heltidsstudier med praktik på studentens lokala SF-kontor där en mentor, team­ledare och andra

kollegor finns vid ­studentens sida hela vägen. Efter genom­förd utbildning ­ansöker studenten om ­behörighet och ­registrering som färdig ­mäklare. Men utbildningen slutar inte där.

När SF Sydosts mäklar­studenter är klara i skolan övergår utbildningen till en onboarding där den nya mäklaren får fortsatt stöd och utbildning inom SF Sydost, främst av team­ledare och andra specialist­funktioner inom bolaget. Allt för att ge förut­sättningar till en framgångsrik mäklarkarriär.
– Vi på SF Sydost har ett antal studenter som går utbildningen varje termin. Målet är att vi ska ha två, tre studenter i varje klass från våra butiker och de senaste åren har vi haft minst det dubbla i vårt distrikt, berättar Sofia Sjöberg, HR-chef på SF Sydost.

Sofia Sjöberg, HR-chef på SF Sydost.

Från utbildning till jobb

Föreläsningar hålls en till två ­gånger i månaden på plats i ­Stockholm och studenterna bor på det hotell som ­föreläsningarna hålls på. En dag i veckan arbetar studenten på sitt ­lokala kontor, där också deras ­personliga mentor finns nära till hands.
– Efter utbildningen skolas man alltså direkt in i det riktiga ­jobbet. Det är riktigt roligt att se och följa den nya mäklarens första tid i mäklarrollen där vi aktivt tillämpar närledarskap – främst via den lokala teamledaren – anpassat efter just den individen. Bakom varje teamledare finns försäljnings/marknads/HR-chef som dagliga coacher i ledarskapet, förklarar Sofia Sjöberg.

Morgondagens bästa mäklare

Mäklarskolan har sedan starten 2015 utbildat ett 30-tal ­mäklare varje termin och genom den skräddar­sytt mäklare för kedjans mål att vara ett självklart val på bostadsmarknaden.
– Mäklarskolan är superviktig för oss. Genom att vi får följa studenterna under utbildningen och guida dem till vårt etablerade arbetssätt, våra metoder och hjälpa dem att skapa relationer för sitt arbete som mäklare hos oss är vi med och skolar upp morgondagens bästa mäklare, beskriver Sofia Sjöberg.


SF SYDOST

SF Sydost är en stor aktör och arbetsgivare som sträcker sig över sydöstra Sverige.

Huvudkontoret finns i Kalmar och inom koncernen ryms 27 bobutiker och cirka 70 anställda.