Livsviktigt tema i september

Den 10 september är Internationella suicidpreventiva dagen. Men för Kulturkontoret i Oskarshamn är ämnet så angeläget att det blir temat för hela september.

Det är väldigt viktigt att våga prata om självmord, som fortfarande är tabubelagt till viss del. Självmord -händer runt omkring oss hela tiden och det är inte många som vet hur vanligt det är, säger Emelie König, enhetschef på Kulturhuset. 

Faktum är att ungefär 1 500 personer dör varje år i självmord. Det är den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar mellan 15 och 24 år och för män upp till 44 år. 

Kvällen den 10 september anordnar Ulrika Karlsson på Suicide Zero i Oskarshamn en ljusmanifestation i Stadsparken för dem som gått bort i självmord 2021, vilket du kan läsa om på föregående uppslag. Under dagen är det ”Kulturhuslördag” på Kulturhuset, som riktar sig mer mot barnfamiljer och ungdomar. 

– Vi fokuserar mycket på vänskap och hur vi är mot varandra. Till exempel gör vi vänskapsarmband tillsammans. Det blir också en workshop som riktar sig till högstadieungdomar, med temat att söka efter magi i vardagen. Genom att titta inåt i sig själva och skapa hemliga ”platser”, kan ungdomarna finna ro i en stressig tillvaro, berättar Emelie König. 

Utställningar

Det finns även möjlighet att besöka utställningarna på Kulturhuset i september, som berör just psykisk ohälsa. Utställningen Hemligheten är baserad på författaren, konstnären och fotografen Jan Nordströms bok med samma namn. Utställningen handlar om psykisk hälsa och om vikten av att alla kan hitta sin egen plats, inom sig själv eller i närmiljön, där man kan hämta kraft, lugn och livsmod de dagar livet känns svårt. 

Den andra utställningen heter LAJM, utifrån konstnärerna Li Ahlberg, Ann Sofi Ahlberg, Jonas Ahlberg och Monica Widehn. Psykisk ohälsa är ett tema av många som ger spår i utställningen. 

Den 7 september klockan 18 håller Suicide Zero en digital föreläsning på Kulturhuset som heter Livsviktiga snack. Forskning visar att barn som kan prata om känslor mår bättre och föreläsningen handlar om hur du som vuxen kan prata med ditt barn, 9 till 12 år, om deras mående. Dagen efter har Ulrika Karlsson från Suicide Zero en Våga fråga-föreläsning för anställda inom kommunen på Oscarsgymnasiet. 

  Varje självmord är ett för mycket. Att se varningssignalerna i tid och våga prata med personen gör stor skillnad, säger hon. 

På måndagen samma vecka har ”Fristad” på Södra långgatan 22, kommunens träffpunkt för vuxna som lider av psykisk ohälsa, öppet hus mellan klockan 12 och 20. Missa inte heller föreläsningen ”Kan man leva ett olevbart liv?” av Ann Sofie Ahlberg den 19 september klockan 18.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Så kan du hjälpa till

Vanliga varningssignaler för självmord är förändringar i beteendet. Var alltid uppmärksam om någon inte längre är sig lik eller får dig att känna dig orolig. Det kan exempelvis vara att personen är lynnig, ledsen, tillbakadragen eller känner sig hjälplös och värdelös. 

De allra flesta som tänker på att ta sitt liv, tar sig igenom krisen med stöd från familj/vänner och professionell hjälp.