Blivande mästare firar femårsjubileum

Guldsmide, handgravyr och juvelfattning är något som Robin ­Linnér på Linnérs Ateljé i Oskarshamn bemästrar fullt ut. Han är den enda i Sverige som snart har tagit mästartitlarna i tre hantverksyrken inom guldsmedsbranschen. Nu firar han dessutom fem år med sin ateljé på Postmästaregatan 18, där han tillverkar, reparerar och omarbetar smycken i alla dess former. 

Det känns såklart jätteroligt att ha klarat av mästar­utbildningen. Efter utbildningen registreras mina mästartitlar hos Sveriges Hantverksråd och i mitten på maj räknar jag med att allt är registrerat och klart. Mästar­brev är en garanti för kunderna att veta att de går till en seriös, kunnig och erfaren hantverkare samt får kvalitet för pengarna. Jag kommer ta emot ­mästarbreven vid en ceremoni i Blå hallen i höst, det ska bli riktigt kul, säger Robin Linnér.

Han har tidigare tagit gesällbreven inom ovan nämnda hantverksyrken och har länge haft siktet inställt på nästa steg. Kravet på 10 000 arbetstimmar är uppfyllt med råge och han har nyligen genomfört mästarutbildningen.  

– När mästartitlarna är ­registrerade blir jag den enda i Sverige som har alla tre mästartitlarna och den andra i Sverige som har mästarbrev inom handgravyr samt juvelfattning. Det är med andra ord ganska ovanligt, ­berättar han. 

I januari började Emelie Svensdotter som guldsmedslärling hos Robin Linnér.

Långväga kunder 

Robin Linnér startade Linnérs Ateljé i Oskarshamn för fem år sedan, ­vilket kommer firas lite extra under Tolvskillings­marknaden. Verksamheten har flutit på riktigt bra ända sedan starten. 

– Jag har haft fullt upp kan man säga. Inte bara med kunder från närområdet, utan även kunder från storstäder som fått nys om mig och fortsätter komma hit. Den mest långväga kunden kom hit från Los Angeles i USA. Guldsmedsbranschen är lite av en förtroendebransch och ett gott ­renommé sprider sig snabbt. 

I januari började en guldsmeds­lärling hos Robin Linnér, Emelie Svensdotter. 

– Hon ska gå sin utbildning i 100 veckor hos mig via en lärlings­utbildning, Hantverkslärling i ­Leksand. Här kommer hon få lära sig olika tekniker, till exempel såga, fila och löda men kommer även lära sig ­butiksdelen, allt som hör guldsmeds­yrket till, säger han.

Det gäller att ha tungan rätt i mun när man är guldsmed. Många uppdrag innefattar arbete under mikroskop.

Köper guld till dagspris 

Linnérs Ateljé tillverkar sina egna smycken av återvunnet guld och silver. 

– Vi köper in guld och silver till dagspris av privatpersoner. Guldet som ska återvinnas smälts ner och renas från bly, kadmium och nickel genom något som heter affinering. Detta för att vi behöver material till att skapa nya smycken. Tillverkningen sker oftast för hand i verkstaden. 

Vid tillverkningsmetoder som de inte utför själva på plats, så som ringsvarvning och smyckesgjutning, samarbetar Linnérs Ateljé med lokala företag. Även omarbetningar erbjuds om kunden vill förvandla ett gammalt smycke till något nytt. Det är väldigt populärt inför konfirmationen och studenten. Likaså att reparera eller ändra storlek på ett gammalt smycke som ska gå i arv.

Något som Robin Linnér gillar lite extra är att jobba med handgravyr. En konst som utförs för hand under mikroskop.

– Att få något handgraverat är en speciell känsla och värdefullt för många. Ibland kan det vara en riktig utmaning när personen i fråga vill få in många tecken i exempelvis en ring. Rekordet är 50 tecken, men då blev det också två rader. En annan gång var ringen en millimeter (!) bred och versalerna blev runt 0,7 millimeter höga. Det gick knappt att se gravyren med blotta ögat, men för kunden handlade det mer om vetskapen att texten fanns där, berättar Robin Linnér. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist