Golfklubb i stark medvind

Oskarshamns Golfklubb står sig starkare än någonsin. Ny bansträckning, restaurang i egen regi, två heltidsanställda ­tränare och mycket mer. En rad medvetna satsningar för att utveckla anläggningen i kombination med kvalitet och hög servicenivå, har visat sig vara ett framgångsrecept. 

Vi har Sveriges nöjdaste medlemmar, säger Hans Karlsson, klubb- och banchef vid klubbens anläggning i Skorpetorp, drygt en mil söder om Oskarshamn. 

Det är Svenska Golfförbundets medlemsundersökning, där över 300 svenska klubbar ingår, som slår fast att Oskarshamns Golfklubb ligger i topp när det gäller hur nöjda medlemmarna är.  I undersökningen ställs frågor om bland annat bana, klubbliv, restaurang och träning.

– Ett kvitto på att vi gör rätt, säger Sivert Hansson, klubbens ordförande.  

Inför säsongen 2023 har Oskarshamns Golfklubb kunnat hälsa medlemmar och gäster välkomna till en i många stycken förbättrad bana. Bland annat har två nya dammar anlagts. Hål 9 och 18 har flyttats och ligger nu betydligt närmare klubb­huset än tidigare. 

– Arbetet med den nya ban­sträckningen har pågått i sju, åtta år. Till vår hjälp har vi haft Pierre Fulke, banarkitekt, säger Hans Karlsson. 

Klubb- och banchef Hans Karlsson har tidigare spelat på toppnivå. Numera spelar han inte lika mycket, men tar gärna en runda när tiden tillåter.

Korthålsbana

I det utvecklingsarbete Oskarshamns Golfklubb har genomfört under senare år ingår även en korthålsbana med sex hål. I samma veva byggdes en tillgänglighetsanpassad toalett. Klubben har också startat handigolf, i samarbete med två funktionshinderföreningar, Smålands golfförbund och Allmänna arvsfonden.

Klubben har sex heltidsanställda på årsbasis. Under sommarhalv­året tar klubben in dryga tiotalet säsongs­arbetare som servicepersonal i ­restaurangen och för banskötsel. Restaurangen har tidigare drivits av externa krafter, men sköts från och med 2023 av Oskarshamns Golfklubb. 

– Det går bra och vi har haft turen att hitta serveringspersonal. Däremot är det inte lika lätt att hitta kockar, konstaterar Sivert Hansson.

Utvecklat klubben

Restaurangen lockar såväl golf­spelare som andra gäster och står för en betydande del av omsättningen. 

– I dagsläget har vi en stabil ­ekonomi, vilket gör att vi kan satsa på att utveckla anläggningen och verksamheten. Så har det inte alltid varit, säger Sivert Hansson. 

När han valdes till ordförande för tolv år sedan var Oskarshamns Golfklubb i djup ekonomisk kris, vilket många klubbar var vid den här tiden. Men Sivert Hansson vände skutan. 

– Då var vi ett läge där vi tvingades säga upp personal. En stor skillnad mot hur det är i dag, säger Sivert Hansson. 

Numera kan Oskarshamns Golfklubb blicka framåt och satsa på att utveckla anläggningen och servicen gentemot medlemmarna. Till exempel så har klubben två heltids­anställda tränare, Karl-Anders Grundin, head pro, och Fredrik Blomberg, ­assisterande pro. 

– Vi är en fullserviceanläggning, det är inte alla klubbar som är det, men vi har lyckats med den ambitionen. Det skulle kännas torftigt ifall vi inte var det och det gör också anläggningen ­attraktiv för medlemmar och gäster, säger Hans Karlsson. 

Social sport

I dagsläget har Oskarshamns Golfklubb cirka 1 300 medlemmar. Medel­åldern ligger runt 50 år. Men Hans Karlsson och Sivert Hansson märker av ett ökat intresse för sporten bland yngre människor. 

– Det som lockar många är den ­sociala gemenskapen. Men det blir ­också en personlig utmaning. Golf är en svår sport. Känslan av en riktigt bra träff är svår att slå, säger Hans ­Karlsson, som tidigare spelat på ­elitnivå.  

Till golfens fördel talar också att det är en lågintensiv och skonsam form av träning, och den är därför en idrott hela livet. 

– Vi har medlemmar som är över 90 år och som spelar regelbundet. Ifall du inte orkar gå så långt så har vi ju våra golfbilar, säger Sivert Hansson. 

Undersökningar visar att golfare lever längre och är fysiskt aktiva långt upp i åldrarna. Det skapar högre livskvalitet och lägre utgifter för sjukvård. 

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Oskarshamns Golfklubb

Bildades 1973 som Fliseryds Golfklubb. 

18 hålsbana, par 70. Gul tee 5  325 meter, röd tee 4  727 meter. 

De första 9 hålen blev klara 1978. Därefter skedde en successiv utbyggnad till 18 hål, som stod färdiga 1986. 

 

Golfkrog i egen regi

På Golfkrogen äter medlemmar och gäster gott, sju dagar i veckan under högsäsong. 

– Min ambition är vi ska ha mätta, nöjda och ­belåtna matgäster. Vi ska vara ett ställe där alla känner sig välkomna, säger Nina Rothsten, restaurangchef sedan den 1 mars 2023. 

Nina Rothsten drev under många år Bakgårdens Bistro inne i centrala Oskarshamn. Hon har gjort sig känd för att alltid servera välsmakande maträtter. Bland hennes populära rätter märks raggmunk, wallenbergare och bouillabaisse. 

Golfkrogen har normalt sett öppet under ­högsäsong mellan klockan 9.00-15.00. Lunch ­serveras måndag till söndag mellan 11.00-14.30.

 

Brett utbud i shopen 

Skor, klubbor, vagnar och det mesta inom golftillbehör. Shopen vid Oskarshamns Golfklubbs anläggning erbjuder en mängd olika tjänster för att finjustera spelarnas ­utrusning, som till exempel byte av grepp på klubbor, lie och loftkontroll samt justering eller att bocka om klubborna. Även limning, kapning och för­längning av klubbor. 

 

Tränarpar i toppklass

Oskarshamns Golfklubb kan erbjuda kurser och träning som passar de flesta, från nybörjarkurser till privatlektioner. Karl-Anders Grundin är Head Pro-­tränare, med en gedigen erfarenhet från flera klubbar runt om i landet. 

– Min grundtanke som tränare är att utveckla din förståelse för orsak och verkan i rörelsen. Så var inte rädda för att ta en lektion, säger han.  

Oskarshamnsbördige ­Fredrik ­Blomberg har arbetat i fem år på ­klubben. Sedan 2022 är han ­assisterande tränare till Karl-Anders. Fredrik Blomberg har nyligen genomgått Tränarassistent­utbildning hos PGA. 

– Jag är tacksam för att få vara med och utveckla den här delen av klubbens verksamhet, säger han. 

 

Spela i golfsimulator

I Studion finns det möjlighet att spela i golfsimulator på vinterhalvåret. Under resterande del av året används lokalerna för utbildningar och utprövning av klubbor. 

 

Golfpaket med hotell 

I samarbete med Hotel Corallen erbjuder Oskarshamns Golfklubb golfpaket som ger en total upplevelse av både skön avkoppling på hotellet och fantastiskt spel på golfbanan. 

Paket finns i tre olika nivåer: Golfpaket 1, Golfpaket 2 med middag, Golfpaket 3 med middag och dryck. 

 

Ställplatser för långväga

Oskarshamns Golfklubb förfogar över nio stycken ställplatser med eluttag för husbilar och husvagnar. 

– Vi ser att allt fler av våra långväga gäster kommer med husbil. Det är här en service för dem, säger Hans Karlsson. 

Enklast är att boka och betala ställplats via golfklubbens hemsida. Det går också bra att ringa eller mejla för bokningar på
info@oskarshamnsgk.com eller 0491-940 00.