Unga sångfåglar intar Latitud 57

Förväntningarna är höga och nervositeten maxad. Den inledande akten på lördagen av årets stora musikfest i Oskarshamn blir nämligen sång av uppemot 100 lokala skolbarn och ungdomar, tillsammans med Talentcoach.
– Barnen är väldigt entusiastiska över att få sjunga på den stora scenen på Latitud 57, säger Simon Leidecker på arrangören ­Kulturskolan.

Efter två tuffa år med ­pandemi har körverksamheten på ­Kulturskolan legat låg och ­sedan allt hoppade i gång igen fanns det en förhoppning om att göra ett större körevent med alla skolkörer, sånggrupper och sångelever. 

– Jag fick en idé om att göra något på Latitud 57 och efter en kontakt med festivalgeneralen Christian Åberg, som var oerhört positiv, ansökte Kultur­skolans elevförening RUM om ­pengar. Det slutade med att vi beviljades 90  000 kronor av kommunstyrelsen, berättar Simon Leidecker, som är samordnande pedagog.

Idén utvecklades till att inbegripa även Estetprogrammet på Oscars­gymnasiet och fyra artister från Länsmusikens artistutvecklings­program Talentcoach – Leo Hertzberg, Elin Namnieks, Lovisa Niklasson och Moa ­Erlandsson som går under artist­namnet Hilma. 

– Vi blir uppemot 100 personer på stora scenen när vi inleder lördagen på festivalen. Både barnen och ung­domarna tycker att det ska bli jätte­häftigt, det är inte ofta den här chansen dyker upp, säger Simon Leidecker.

Tanken är att det ska bli ”Allsång på Skansen-känsla” med Simon ­Leidecker som konferencier, artister som berättar om sig själva och sjunger egna låtar samt körerna som ­sjunger både egna låtar och allsångslåtar ­under ledning av Elin Johansson. 

– Det blir några trallvänliga, klassiska sommarsånger som alla kan sjunga med i. Jag tror att det är många som vill komma och titta på det här, tänk så många stolta anhöriga det kommer finnas i publiken, konstaterar Simon Leidecker.

Lättsam start

Även festivalgeneralen Christian Åberg tror att akten kommer bli lyckad och locka ännu fler till Latitud 57.

– Jag blev jätteglad när Simon ­presenterade idén och nappade direkt. En lokalt förankrad satsning är alltid bra. Så roligt för barnen och ung­domarna att synas på det här sättet, både på samma scen och samma dag som de stora artisterna. En lättsam och kul start på vår folkkära festival, säger han.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Startakten 8 juli

Vi uppträder som den inledande akten på Latitud 57: 

• Skolkörerna från Vallhallaskolan, Rödsle­skolan, Kristinebergsskolan, Påskallavikskolan och Norra skolan.

• Tre mindre sånggrupper från Kulturskolan.

• Sångelever från Kulturskolan.

• Estetprogrammet på Oscarsgymnasiet.

• Fyra artister från Talentcoach – Leo Hertzberg, Namelle (Elin Namnieks), Lovisa Niklasson och Moa Erlandsson som går under artistnamnet Hilma.