Prisat premiärår med mersmak

Succé för närproducerade livsmedel med känt ursprung. 1-årsjubilerande REKO-ring Oskarshamn har hittills lockat närmare 5 000 medlemmar och cirka 80 producenter.

Intresset för att handla lokalt, närproducerat och även ekologiskt växer stadigt. Nyligen tillkännagavs också att REKO-ring Oskarshamn tilldelas samhällsbyggnadsnämndens årliga stipendium på 15 000 kronor. Annicka Gunnarsson är en av administratörerna för REKO-ring Oskarshamn och har varit med sedan starten för ett år sedan.

– Det är fantastiskt att så många har hittat till oss under så kort tid och vill handla lokalproducerade varor. All uppmärksamhet visar att detta är något som verkligen ligger i tiden, konstaterar hon nöjt.

Grupp på Facebook

Plattform för alla affärer är REKO-ring Oskarshamns grupp på Facebook där såväl kunder som producenter är medlemmar. Inför varje försäljning annonserar producenterna ut sina varor i inlägg, med pris och information om hur betalningen går till. Kunden beställer genom kommentar till inlägget och producenten bekräftar beställningen. 

– Alla affärer görs upp i förväg. Det innebär att det inte går att handla på plats. Utlämningen sker på den nya Arenaparkeringen under tisdagar ojämn vecka, förklarar hon.

Hon berättar att ett flertal producenter medverkar vid varje tillfälle. Producenter med mera säsongsbetonade varor medverkar när de har något att erbjuda kunderna.

Ökat intresse

Peter Karlsson från Karlssons Trädgård i Påskallavik hör till de återkommande producenterna och säljer bland annat ättiksgurka, marmelad, chilisås och saft. 

– Från början producerade vi mestadels för eget behov. Tack vare REKO-ring har intresset ökat och vi har även fått in våra varor i en livsmedelsbutik, berättar han.

Vill utveckla

Mikael Pehrman handlar regelbundet från REKO-ring Oskarshamn och vill gärna ha lokalproducerad ättiksgurka hemma i skafferiet.

– I dag har jag även handlat extralagrad ost av en lokal producent. Det är gott att riva över pastan, säger han.

Med facit i hand och det succéartade premiärår som REKO-ring Oskarshamn nu har bakom sig hoppas Annicka Gunnarsson att konceptet ska kunna utvecklas ännu mer.

– Vi behöver bli mer självförsörjande. Detta är ett lysande tillfälle för de som producerar livsmedel i mindre skala och vill testa sina produkter på marknaden, säger hon.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

Se vårt vimmel från Reko-ringen här!

 

Fördelar med REKO-ring

Du hittar lokal mat med känt ursprung

 Du handlar och äter efter säsong

 Du får tillfälle att själv träffa den som producerat din mat

 Du kanske till och med kan besöka ­produktionsstället efter överenskommelse

 Du kan handla varor som du inte hittar någon annanstans

 Du stöder den lokala ekonomin

 Du träffar andra konsumenter med intresse av lokal mat

 Du bidrar till att minska långa transporter och onödiga förpackningar

 Matsvinnet blir mindre eftersom alla varor är förbeställda

(Källa: Hushållningssällskapet)