Glädjehopp för Sveriges tryggaste bussar

Stadsmagasinets panel tar plats ombord och passar samtidigt på att testa alla nyheter i KLTs moderna bussflotta som ska bidra till en bättre, enklare och tryggare åktur.

Komfort och tillgänglighet har haft hög prioritet vid uppdateringen av KLTs bussar. Något som testpanelens medlemmar snabbt noterar. Linnéa Nicklagård bänkar sig vid sittgruppen med fyra säten runt ett bord.
– Det här är ju perfekt om man vill umgås under bussresan. Här kan man även ha jobbmöten när man åker tillsammans och vill spara tid, säger hon.
Detta underlättas även av att alla bussar har gratis wi-fi samt usb-uttag vid varje säte.
– Det är dessutom skönt om man åker långt och ofta och vill fördriva tiden med en film på telefonen eller datorn, flikar Martin Åkerberg in och drar sig samtidigt till minnes sina dagliga pendlingsbussresor under studieåren i Kalmar.
– Utvecklingen har onekligen gått framåt. Med de här bussarna skulle det blivit betydligt roligare resor.
Som mormor värnar Rose-Marie Probelius Seger inte minst om säkerhet och trygghet under bussresan. Att alla KLTs bussar med bälten är utrustade med två bälteskuddar och att alla expressbussar dessutom har två bilbarnstolar är något hon uppskattar mycket.
– Det är ju fantastiskt, utbrister hon och sätter de fyraåriga tvillingbarnbarnen Linus och Livia tillrätta på sina platser.
– Med barnbarnen i bilbarnstolar kan jag verkligen känna mig trygg.
Hela testpanelen lyfter dessutom på hatten för KLTs satsning på en bussflotta som till 100 procent drivs av fossilfritt bränsle.
– Det är toppbetyg med extra plus. Att satsa på hållbar miljö ligger helt rätt i tiden, säger Martin Åkerberg och de övriga nickar instämmande.
Sist men inte minst – KLTs nya bussdesign där den KLT-gula färgen har kompletterats med varmt och tryggt landstingsrött. En kombination som både syns i trafiken och även går hem hos testpanelen.
– Det är färger som passar riktigt bra tillsammans och ger ett snyggare utseende, konstaterar de innan det är dags att kliva av och tacka chauffören Bosse Davidsson för en trevlig resa.
– KLT har alltid trevliga chaufförer. Det är viktigt att betona, säger Linnéa Nicklagård och skrattar.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Bussiga betyg

UTSEENDE
Alla bussar har fått ny design – den KLT-gula färgen har kompletterats med landstingsrött. Stadstrafikbussarna skiljs åt med linjefärger, även på destinationsskyltar och hållplatser.
Linnéa: 4
Martin: 4
Rose-Marie: 5
Arne: 5

BUSSLYX
Gratis wi-fi på alla bussar, usb-uttag vid varje säte. Trafikinformationsskärmar med bland annat kommande hållplatser, infotainment- skärmar med reklam, information och nyheter.
Linnéa: 5
Martin: 5
Rose-Marie: 5
Arne: 5

KOMFORT OCH TILLGÄNGLIGHET
Fällbara ryggstöd, bättre ljudisolering och bekvämare toalett. Alla expressbussar har stolsgrupp med fyra stolar och gemensamt bord. Cykelhållare på alla landsbygdsbussar.
Linnéa: 5
Martin: 5
Rose-Marie: 4
Arne: 4

TRYGGHET
Trepunktsbälte på samtliga bussar utom på stadsbussarna. Två bälteskuddar på alla bussar med bälten. Två bilbarnstolar i expressbussar. Alkolås för förare. Hjärtstartare.
Linnéa: 5
Martin: 5
Rose-Marie: 5
Arne: 5

MILJÖPÅVERKAN
100 procent fossilfri busstrafik. Merparten av fordonen körs på biogas. Övriga fordon körs på fossilfri syntetdiesel.
Linnéa: 5
Martin: 5+
Rose-Marie: 5
Arne: 5

Totalt: 96+/100

Sveriges tryggaste bussar

En milstolpe i KLTs historia. Efter flera års upphandling och arbete kan resenärerna i Kalmar län nu ta plats i Sveriges modernaste och tryggaste bussar.

Vi är väldigt stolta. De bussar som nu finns hos våra trafikföretag är de bästa på marknaden. Vi har dessutom fått väldigt positiv respons från våra resenärer – inte minst skolskjutselever som är en viktig framtida kundgrupp, säger utvecklingschef Conny Karlsson.
Han framhåller att viktig del i KLTs storsatsning är att samtliga 400 nya fordon är 100 procent fossilfria.
– Det är vi ensamma om i Sverige när det gäller både linjetrafik och skolbussar.
KLTs nya bussflotta, som började rulla i augusti, innehåller en rad ytterligare nyheter. Viss teknik håller fortfarande på att finslipas och kommer successivt att tas i bruk under hösten.
– Trygghet är viktigt. Som ett led i detta finns hjärtstartare i samtliga bussar. Det medför också att 400 hjärtstartare numera är tillgängliga runt om på länets vägar. På så sätt bidrar vi även till en generell trygghet, framhåller Conny Karlsson nöjt.
På www.klt.se finns mera information om de nya bussarna.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.