Stor konstupplevelse

Vernissage. Samlings­utställning. Besök i konstnärs­ateljéer. För den som söker en konstupplevelse utöver det ­vanliga är Solkustens konst­runda 2020 ett måste. 

Det finns en stor spännvidd i det lokala konstlivet i Oskarshamns kommun. ­Konstrundan är ett sätt att visa på ­bredden. Samtidigt som konstnärerna får chansen att visa upp sig och sina verk, ­säger Li Ahlberg, ordförande i ­föreningen Solkustens konstrunda.

Samlingsutställningen inleds med vernissagen den 28 augusti och hänger sedan i Kulturhusets konsthall till den 26 september. Temat är återvinning. 

– Konstnärerna har på olika sätt tolkat begreppet genom val av ­motiv och material, säger Li Ahlberg. 

Chans att vinna verk

Den 29–30 augusti öppnar de 26 deltagande konstnärerna upp sina ateljéer, verkstäder och utställnings­lokaler för intresserade besökare. Under konst­rundan säljs lotter för 30 kronor styck. Priserna består av konstverk från konstnärerna, som har skänkt varsitt verk till ett värde av minst 500 kronor. 

– Att vi i år ska hänga samlings­utställningen i Kulturhuset känns extra kul. Vi förhandlar om ett treårsavtal med kommunen, vilket skulle innebär att vi kan ha ett liknande upplägg de kommande åren, säger hon.

Samtidigt betonar hon att det kan bli ändringar i årets program, beroende på i vilket läge smittspridningen av Covid-19 befinner sig. 

– Vi har en plan B som vi kan ta till i värsta fall. Men jag hoppas innerligt att vi inte ska behöva göra det, säger Li Ahlberg. 

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Viktig förening

Föreningen Solkustens konstrundas huvudsakliga mål är att skapa en årlig konstrunda. Den första konstrundan hölls 2014, men efter tre år i kommunens regi grundades den fristående föreningen i januari 2017.

Konstrundans syfte är att visa upp en bred konstnärlig repertoar och att väcka ett konstnärligt intresse.

 

Konstnärerna som deltar i Solkustens konstrunda

Li Ahlberg, Norra Gränsgatan 6, Oskarshamn, Barbro Ahlholm, Källströmsgården, Påskallavik, Monica Andersson, Tjuståsa bystuga, Ewa Brodd, Källströmsgården, Påskallavik, Lena Carlander, Tjuståsa bystuga, Catharina Johansson-Ek, Lövsta 630 Fnyrfall, Lena Eriksson, Tjuståsa bystuga, Annette Forsberg, Källströmsgården, Påskallavik, Marica Gustafsson, Keramikateljén Brunnsvägen 6, Oskarshamn, Gerd Gussen, Källströmsgården, Påskallavik, Karin Holmgren, Rönnbärsvägen 16, Oskarshamn, Ann-Louise Håkansson, Keramikverk Kyrkogårdsgatan 14, Oskarshamn, Lisbeth Jangsell  Källströmsgården, Påskallavik, Veronica Karlsson, Hjortstigen 31, Oskarshamn, Miriam Kayser, Hälsingö affären i kanalen, ­utanför Blomsterhult, Christina Lokrantz, Mörtfors magasinet, Mörtfors, Annika Mikkonen, Stationsgatan 4, Målilla, Yvonne Nilsson, Tunnbindaregatan 1, Oskarshamn, Helena Jarnefall Plumeyer, Keramikverk Kyrkogårdsgatan 14, Oskarshamn, Maria Pohl, Kungsgatan 5, Oskarshamn, Karolina Pronckute, Konst Huset Ram Galleri ­Kungsgatan 8A, Oskarshamn, Ann-Marie Rautenberg, Mörtfors magasinet, Mörtfors, Göta Sternberg, Tjuståsa bystuga, Eva Sundman, Konst Huset Ram Galleri ­Kungsgatan 8A, Oskarshamn, Inga Wretlund, Källströmsgården, Påskallavik, Hedersutställare: Eva-Maria Strömqvist, ”Till minne av Willy Strömqvist”, Döderhult Solliden 3, Oskarshamn.