Gamla rullar värda att se

Underbara härliga sommar! Även om tiden är ur led och allt är uppochner så är du välkommen! Sola, bada, campa, cykla, grilla, segla… Men om det regnar då?

Ja, då är soffan ett utomordentligt bra ställe att landa på. En bra film, en bra serie och något gott att äta och dricka. Men efter en lång vår med karantän och social distansering så börjar kanske förrådet med nya filmer och nya serier sina. Dags att leta sig tillbaka i arkiven, dags att hitta de där filmerna du kanske aldrig hann se, ­eller de du så hemskt gärna vill se igen.

Ska vi kanske börja på serie-sidan? Jag har sagt det förut och jag säger det igen: SVT Play. Vilken outsinlig källa av fantastiska upplevelser. Alltifrån de lite nyare som till exempel The Split och danska DNA till Öppet Arkiv där du kan hitta pärlor från förr. Men ska jag plocka ut en riktig favorit från SVT så får det nog bli Unge ­Kommissarie Morse. En lagom småputtrande ­deckare som utspelar sig under 1960-­talet. Skådisarna Shaun Evans och Roger Allam löser brott i den fantastiskt vackra engelska staden Oxford. Kvalitet på riktigt!

Men jag ska inte bara vara präktig och säga att kvalitet är allt. Jag flippar gärna över till Netflix och garvar åt David Spade i The Wrong Missy, eller njuter av spänningen och intrigerna i Reckoning med Aden Young i huvudrollen.

Ska vi då ta och kolla in gamla ­klassiker som passar fint på en regnig dag? Jag väljer att satsa stort och ser gärna ett Spider Man-marathon på Viaplay (alla filmerna finns där) eller så njuter jag av de fantastiska ­vändningarna i Sliding Doors där ­Gwyneth Paltrow briljerar (finns även den på Viaplay).

 

Här kommer ytter­ligare några tips på både nya och gamla rullar värda att se:

Yesterday – tänk att vakna up och upptäcka att ingen kommer ihåg The Beatles. Snacka om läge att göra sig en karriär och bli betraktad som geni (finns på bland annat Viaplay)

438 Dagar – följ dramatiseringen av ­journalisterna Martin Schibbyes och Johans Perssons 438 dagar i fängelse. (CMore)

Bridget Jones – hela filmserien finns att se på C More

Full Metal Jacket – Stanley Kubricks mästerverk om Vietnamkriget (Netflix)

The Terminal – Tom Hanks när han är som allra bäst, fångad på en flygplats. (Netflix)

 

Jonas Frykman, föreståndare på Sagabiografen i Oskarshamn