Utmaningen gav blodad tand

Premiären av Stadsmagasinet Challenge slutade med två värdiga segrare. Men den stora vinnaren är sporten padel.
– Vi har alla hittat ett nytt fritidsintresse tack vare detta, säger en glad Sofie Gunnarsson.

Det var ovisst på förhand när de fyra profilerade Oskarshamnsborna – tillika nybörjarna i padel – Sofie Gunnarsson, Christian Åberg, Martin Åkerberg och Matilda Åkerberg skulle göra upp i prestigefyllda Stadsmagasinet Padel Challenge. Med knappa förberedelser bakom sig ställde de båda lagen upp på varsin planhalva på den nybyggda padelanläggningen, spända av både förväntan och nervositet. 

Efter lottdragning stod det klart att lag Åberg/Gunnarsson skulle börja serva – och som de gjorde det. Första gamet servades hem komfortabelt och därefter fortsatte Åberg/Gunnarsson att driva på. Vid ställningen 5–0 i ­första set lyckades lag Åkerberg/Åkerberg reducera efter ett nerv­kittlande 40–40-läge. Detta tack vare Matilda Åkerbergs vassa servar. 

Stort övertag

Segerhoppet. Christian Åberg och Sofie Gunnarsson kan stolt titulera sig som vinnare av Stadsmagasinet Padel Challenge.

Trots detta skulle det visa sig att ­setet redan var förlorat. I Sofie Gunnarssons serve svarade Åberg/Gunnarsson snabbt och fastställde siffrorna till 6–1 i första set. 

Var det möjligen dåliga tävlings­nerver som låg bakom paret Åkerbergs svaga start?

– Nja, snarare dålig kondition, konstaterar en leende Martin Åkerberg under sidbytet.

Andra set fortsatte i samma anda – det vill säga med ett stort övertag för Åberg/Gunnarsson. Men det saknades inte underhållning för det. Bara några minuter in i setet bjöds publiken på matchens bästa duell, en riktig kraftmätning från baslinjen mellan Martin Åkerberg och Christian Åberg. 

Någon riktig spänning blev det dock aldrig. Åberg/Gunnarsson kunde till slut vinna även andra set med 6–1 och därmed titulera sig vinnare av ­Stadsmagasinet Padel Challenge. 

– Fantastiskt! Det var vi värda. Jag hade på känn att vi skulle vinna det här, säger en segerrusig Sofie ­Gunnarsson direkt efter matchen. 

Hyllar sporten

KreParts vd Mikael Petersson överräcker blommor och gratulerar de hårt kämpande lagen till en väl genomförd match.

Vinnarlaget var snabba med att lovorda sporten padel. 

– Det är lätt att lära sig och det är ett bra sätt att träna och umgås på samma gång. Vi har alla hittat ett nytt fritidsintresse tack vare detta, säger Sofie Gunnarsson och får medhåll av Christian Åberg: 

– Jag är tokig i bollsport i allmänhet och racketsport i synnerhet, så det lär bli en hel del padel fram­över, säger han. 

Coachen i vinnande lag Åberg/­Gunnarsson, Intersports Henric Södergren, var stolt som en tupp över sina adepter. 

– Jag kan inte vara annat än nöjd, de är jätteduktiga, säger han. 

Trots de stora segersiffrorna var det inga sura miner på förlorarsidan efteråt. 

– De har lite mer bollkänsla än vi helt enkelt, men vi har haft jättekul och kommer garanterat att spela fler gånger, säger Martin Åkerberg. 

– Vi är lite dåliga på att träna ­annars men nu har vi verkligen fastnat för padel och vi siktar på ett returmöte efter sommaren, säger en revansch­sugen Matilda Åkerberg.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist