Kusligt firande sätter skräck i kvarteret

De flesta förknippar halloween med pumpadekorationer och godis. Familjen Kroner i Norrby har tagit firandet ett par steg längre. Till 31 oktober förvandlas hela hemmet till ett riktigt spökhus där de utklädda familjemedlemmarna skrämmer såväl varandra som inbjudna vänner och grannar.

Under de fem år som familjen Kroner har firat halloween på allvar har dekorationerna och utsmyckningarna blivit allt mer avancerade och omfattande. Numera är i stort sett hela huset vid Norra vägen fyllt av både egentillverkat och inköpt halloweenpynt. 

Dessutom har både mat och dukning antagit allt läskigare proportioner och utseende.

– Det började när vi skulle ordna halloweenfest för äldsta dottern Elma. Vi gick ut ganska hårt från början för att det skulle bli riktigt otäckt och bra. Sedan har det vuxit successivt och nu har det nästa börjat spåra ut lite, konstaterar pappa Marcus leende och mamma Elin nickar instämmande.

– Jag är ju mörkrädd och gillar egentligen inte det här med spökerier. Men samtidigt är det roligt att fixa och styra med allt. Nu är det dessutom tradition att vi bjuder hit våra vänner för att fira halloween varje år, säger hon.

Alla involverade

Något som inte minst barnen Elma, 11, London, 8, och Kingston, 3 år, uppskattar. De är i allra högsta grad involverade i allt som rör familjens halloweenfirande. Med hjälp av latex, havregryn och pads har de två äldsta tjejernas utseende förändrats radikalt och tillsammans med passande utklädning ser de riktigt skräckinjagande ut. Även lillebror Kingston bidrar till otäckheterna med sin utklädning till Darth Vader.

– Fast jag är inte rädd, säger han självsäkert och tillägger att rök-maskinen – som hör till årets nyheter i halloweenfirandet – dock kan vara lite läskig.

Inte heller Elma och London räds årets otäckaste helg. Tvärtom. Att ge sig ut i kvarteret och skrämma grannar är en av höjdpunkterna under halloween.

– Vi brukar inte gå bus eller godis. Vi är ute med kompisarna när det är mörkt på kvällen och skräms istället. Det är jättekul, säger de samstämmigt.

Med hjälp av latex, havregryn och pads har de Londons utseende förändrats radikalt.

Nytt varje år

För att halloweenfirandet hos familjen Kroner sak bli riktigt lyckat krävs en hel del förberedelser. Dessutom är ambitionen att hela tiden överträffa föregående år.

– Efter att ha firat halloween under några år finns det ju en hel del pynt samlat som vi kan plocka fram. Men det är alltid kul att komplettera med något nytt, betonar Marcus.

Inspiration hittar han bland annat på YouTube och andra sidor på internet. I takt med att halloween-firande blivit allt mera populärt har det också blivit allt lättare att hitta och köpa fantasifulla och otäcka utsmyckningar.

– Samtidigt är det kul att vara kreativ och hitta på egna saker också, förklarar Marcus och visar runt bland hemmets alla halloweenprylar.

Förutom spindlar, spindelnät, fladdermöss och dödskallar i alla möjliga och omöjliga former har familjen Kroner även ett par projektorer som bland annat får osaliga andra att sväva i rummet. Likaså årets nyhet – rökmaskinen – som ger en lagom dimmig inramning till hemmets övriga läskigheter.

Smaklig måltid. Kingston, London och Elma Kroner välkomnar till en läskig halloweenbuffé.

Läskig meny

Att äta kusligt, men gott, är en nog så viktig ingrediens i familjens firande. Gästerna bjuds bland annat på läskig köttfärspaj, korvfingrar, gulaschsoppa som serveras direkt ur magen på bufféns spökdocka, chokladpuddingkyrkogård och bullkaka med tarmdekoration.

– Det kanske inte ser så aptitligt ut. Men det brukar vara riktigt uppskattat, framhåller Elin.

Även om årets halloween kan tyckas helt komplett kommer familjen Kroner inte att vila på lagrarna inför framtida firanden.

– Det finns mycket att utveckla. Inte minst utomhus och i trädgården. Med rätt belysning och utsmyckning kan det bli riktigt kusligt till kommande år. Risken är väl att vi skapar trafikproblem om det blir för otäckt för förbipasserande, säger Marcus och Elin leende.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Halloweenfakta

Halloween infaller enligt traditionen alltid den 31 oktober. Men något fast datum finns inte spikat för högtiden.

Halloweenfirandet kom till Sverige från USA och började uppmärksammas ordentligt i början av 1990-talet. Till USA kom halloween med irländska invandrare på 1800-talet. 

Ursprungligen härstammar halloween från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden. ­Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan.

Numera är halloween framförallt barnens högtid. De klär ut sig till spöken, häxor och andra otäcka figurer i skräckinjagande masker och går runt i omgivningarna där de frågar vuxna personer om de vill ha ”bus eller godis”.