Lokala hjältar hyllas digitalt

En digital hyllning till de lokala förenings- och kulturhjältarna. Den 4 december sänder Kulturkanalen Oskarshamn årets föreningsriksdag där en rad priser och stipendier kommer att delas ut inom kultur- och fritidssektorn. 

Att arrangera föreningsriksdag i vanlig ordning med närmare 200 gästande föreningsmänniskor var inte tänkbart under rådande situation. Men att ställa in den årliga hyllningen till de lokala föreningshjältarna var inte heller något alternativ.

– Kulturkanalen Oskarshamn har visat att det faktiskt går att genomföra de flesta arrangemang digitalt. Därför bestämde vi att även göra föreningsriksdagen digital, förklarar fritidskonsulent Jonas Ström.

Utmärkelser delas ut på Kulturkanalen

Tillsammans med kultursekreterare Nathalie Karlsson har han hållit i trådarna inför arrangemanget som sänds på Kulturkanalen Oskarshamn fredag den 4 december med start klockan 19.00. I likhet med den traditionella föreningsriksdagen kommer det att delas ut en rad utmärkelser, bland annat Årets ungdomsledare och Årets eldsjäl, under kvällen. Även Årets idrottsprestation som i vanliga fall delas ut på Oskarsgalan.

– Vi kommer även att dela ut de kulturstipendier och utmärkelsen för Årets kulturgärning som annars delas ut i samband med nationaldags­firandet, berättar Nathalie Karlsson.

En festlig inramning

Totalt handlar det om ett tiotal olika stipendier och utmärkelser som kommer att delas ut under kvällen. Sofie Gunnarsson är programledare och hon kommer bland annat att få besök av bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed.

– Det blir även en del inslag som har spelats in utanför studion, förklarar Jonas Ström och tillägger att det har lagts en hel del krut på att skapa en festlig inramning av evenemanget.

– Vi har bland annat ett eget husband med lärare från Oscarsgymnasiets ES-program som står för musiken samt extraordinär ljussättning för att skapa riktig galastämning.

Kameraman Isak Hultberg och projektsamordnare Sebastian Bergholtz håller i det tekniska och ska se till att allt flyter när föreningsriksdagen sänds digitalt.

En kväll utöver det vanliga

Såväl Jonas Ström och Nathalie Karlsson som arrangemangets tekniska projektsamordnare Sebastian Bergholtz och kameraman Isak Hultberg utlovar en riktig höjdarkväll på Kulturkanalen Oskarshamn.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer att följa sändningen digitalt och vara med i hyllningen till våra lokala förenings- och kulturhjältar, säger de.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist