Friskvårdsprojekt vidgar vyerna

Intresset för Hittaut ­Oskarshamn formligen exploderade under förra säsongen. Drygt 2 300 deltagare registrerade sammanlagt 96 000 checkpoints.
– Ett perfekt sätt att både få motion och hitta nya ­platser, konstaterar paret Laneborg.

De har verkligen tagit det engagerande friskvårdsprojektet till sina hjärtan. Med undantag för premiäråret 2017 har de deltagit alla säsonger och gjort letandet av checkpoints till en upplevelse för alla sinnen.

– Det brukar bli en heldagsutflykt på cykel tillsammans med min syster och svåger. Vi riktar in oss på ett visst område och försöker registrera 10–15 checkpoints under en dag. Fikakorgen är alltid med och vi brukar även passa på att belöna oss själva med att äta något gott på restaurang om det passar geografiskt, berättar Siv och hennes make Mats nickar instämmande.

Den 1 maj inleds femte säsongen av Hittaut Oskarshamn och Göran Svenson från arrangerande SOK Viljan ser fram emot att kunna erbjuda pandemianpassad motion i nya -områden.

– Nytt för i år är Fårbo med checkpoints i både samhället och i skogarna öster och väster om bebyggelsen. Likaså har vi utökat kartan i Kristdala lite norrut runt motionsspåret.

Den femte upplagan av Hittaut Oskarshamn inleds den 1 maj och Göran Svenson från arrangerande SOK Viljan berättar att en nyhet för i år är nya checkpoints i Fårbo med omnejd.

Från drygt 1 000 deltagare under de första åren mer än fördubblades antalet deltagare till 2 300 under förra säsongen. Både Göran Svenson och paret Laneborg är övertygade om att populariteten för Hittaut kommer att hålla i sig även i år.

– I dessa tider är Hittaut ett perfekt sätt att aktivera sig för både gamla och unga. Dessutom har vi hittat en massa nya fina ställen i kommunen som vi inte hade kommit till annars. Det är ett litet äventyr att ge sig iväg på de här utflykterna, framhåller Siv och Mats Laneborg.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Hittaut

Startade för drygt tio år sedan av Svenska Orienteringsförbundet i samarbete med lokala föreningar. Femårsjubilerande Hittaut Oskarshamn arrangeras av SOK Viljan. Deltagare registrerar sig kostnadsfritt via appen Hittaut. Papperskarta finns att hämta på ett tiotal utlämningsställen i Oskarshamn.

Den 1 maj släpps de 40 första checkpointsen i centrum samt Saltvik och Kristdala.

Den 6 juni släpps 30 checkpoints i Döderhultsdalen, Lilla Mark, Kronoparken och Fårbo.

Den 7 augusti släpps de sista 30 checkpointsen i Havslätt, Fallebo och Uvö.

Varje registrerad checkpoint fungerar som en lott. Vinstdragningar sker 6 juni och 7 augusti samt efter säsongens slut den 3 oktober.